Ga naar inhoud

11 oktober 2021Wonen

Huisdieren en aansprakelijkheid bij schade of letsel: zo zit het

Ook al is je huisdier nog zo lief, hij kan helaas wel eens iets vernielen of letsel veroorzaken. Als iemand anders daar het slachtoffer van wordt, draai jij dan op voor de kosten? Of is de schade die je huisdier aanricht meeverzekerd in een aansprakelijkheidsverzekering?

Schade door hond of kat

Stel, je hond beschadigt de bank van een vriendin waar je op bezoek bent. Of je kat stoot een kostbare vaas om als hij bij de buren naar binnen wandelt. Jij kunt dan aansprakelijk gesteld worden en moet de schade betalen.

Als je een aansprakelijkheidsverzekering (ook wel een WA-verzekering genoemd) hebt, hoef je je geen zorgen te maken over schade die door je huisdier wordt veroorzaakt. Wanneer het vaststaat dat je aansprakelijk bent, keert de verzekeraar een schadevergoeding uit. Veel verzekeraars brengen een eigen risico in rekening. De aansprakelijkheidsverzekering van Univé kent geen eigen risico.

Je huisdier veroorzaakt letsel

Zolang het om betrekkelijk kleine materiële schade gaat, lijkt de aansprakelijkheidsverzekering misschien niet zo van belang. Maar je kat kan onverwachts de weg oversteken en een kettingbotsing veroorzaken. Of je hond kan iemand bijten. Als er dan sprake is van letsel, kun je een flinke schadeclaim krijgen. Bijvoorbeeld omdat het slachtoffer een hoog eigen risico heeft of voor bepaalde zorg niet verzekerd is.

De strop is nog groter als het letsel een ondernemer treft die geen arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft. Je moet dan de inkomsten compenseren die hij vanwege het letsel misloopt. In dat geval is een aansprakelijkheidsverzekering een uitkomst.

Is een paard een huisdier?

Univé beschouwt ook het paard dat je als hobby houdt als je huisdier, net als enkele stuks kleinvee. Veel andere verzekeraars doen dat niet. Zij zien je paard als groot vee. En die categorie valt meestal buiten de dekking van de aansprakelijkheidsverzekering. Bij Univé ben je dus wél verzekerd als je hobby-pony een ongeluk veroorzaakt.

Huisdier en eigen inboedelverzekering

Veroorzaakt jouw huisdier schade aan je eigen inboedel? De aansprakelijkheidsverzekering geldt niet voor schade aan eigen spullen, enkel voor derden. Ook je inboedelverzekering biedt geen dekking voor schade veroorzaakt door je huisdier.

Zo zie je maar: het is nog aardig ingewikkeld om in te schatten wat de verzekeraar voor je kan betekenen wanneer je huisdier bij bepaalde situaties betrokken is. Speciaal daarom hebben wij een aantal praktijkvoorbeelden op een rij gezet. Van diefstal van je huisdier tot ‘rijdende rechter-praktijken’ wanneer je buurman niet gecharmeerd is van je viervoeter. Ontdek in deze blog of jij weet wat wel en niet verzekerd is als het gaat om je huisdier.

Deel dit bericht