Ga naar inhoud

15 mei 2017Gezondheid

Hooikoorts en andere allergieën

Het gras staat weer in bloei. Dat vergroot de pollendruk. Mensen met hooikoorts kunnen hier veel last van hebben. Hoe herken je een allergische reactie en wat kun je eraan doen?

De symptomen van een allergische reactie kunnen variëren van weinig klachten tot hevige klachten. Verschillende stoffen (allergenen) kunnen verschillende klachten opwekken. Er zijn 3 soorten specifiekere klachten, namelijk klachten van de luchtwegen, klachten van het spijsverteringskanaal en huidklachten.

Hooikoorts en pollen

Hooikoorts is een specifieke allergische reactie op pollen. Dit kan klachten van de luchtwegen geven (neus, keel en ogen). Bij mensen die hooikoorts hebben, maakt het lichaam antistoffen aan tegen het stuifmeel (pollen) van bomen en/of grassen.

 Tips tegen hooikoorts

  • Buitenactiviteiten vermijden in het seizoen waarin de pollen waarvoor iemand gevoelig is, actief zijn.
  • Buitenactiviteiten vermijden in gebieden waar de symptomen erger worden.
  •  's Ochtends binnen blijven. Dan zitten er namelijk meer pollen in de lucht.
  •  Thuis en op het werk alles zo schoon mogelijk houden.
  •  De autoramen gesloten houden.
  • Een zonnebril dragen.
  •  Niet omkleden in de slaapkamer (vanwege pollen in de kleding).

Pollen, huidschilfers dieren en huisstofmijt

Een allergie is een overdreven afweerreactie van het lichaam. Als je allergisch bent, ben je overgevoelig voor bepaalde stoffen. Deze stoffen heten ook wel allergenen. Allergenen komen het lichaam binnen via de huid, het spijsverteringskanaal of via de luchtwegen. Er komt dan een allergische reactie op gang die vervelende klachten kan veroorzaken zoals netelroos, eczeem, astma en hooikoorts. Bekende allergenen zijn: pollen, huidschilfers van dieren of huisstofmijt en sommige voedingsstoffen. Meestal krijgen mensen klachten vrij kort na het contact met de stof waarvoor ze allergisch zijn. De klachten kunnen ook ontstaan na enkele uren of soms zelfs na enkele dagen.

Oorzaken van een allergie

Normaal gesproken zorgt het afweersysteem voor het opruimen van lichaamsvreemde en soms ziekmakende organismes (zoals bacteriën en virussen). Bij een allergische reactie is het afweersysteem niet helemaal goed ingesteld. Het allergeen veroorzaakt dan een overdreven reactie van het afweersysteem. Dit kan klachten veroorzaken.

Erfelijke aanleg voor allergie

Waarom iemand allergisch reageert, is vaak niet duidelijk. Erfelijke aanleg speelt een rol. Hoe meer familieleden allergieën hebben, hoe groter de kans dat je kind ook een allergie ontwikkelt. Maar ook zonder allergieën in de familie kun je allergisch zijn. De aanleg voor een allergische reactie wordt atopie genoemd.

Als je op jonge leeftijd allergenen binnenkrijgt, is de kans op een allergische reactie groter. Als je meerdere allergieën hebt, heet dat een atopisch syndroom.

Behandeling van een allergie

De behandeling van een allergie verloopt in 3 stappen:

Vermijden van het allergeen

Probeer de stoffen waar je allergisch voor bent zoveel mogelijk te vermijden of te beperken

Medicijnen

Verreweg de meeste mensen hebben medicijnen nodig, ook als ze allergenen vermijden. Dat is nodig om verergering van de symptomen tegen te gaan en omdat het bijna nooit lukt om alle allergenen te vermijden.

Immunotherapie

Immunotherapie kan een oplossing zijn voor mensen met een ernstige allergie die niet reageren op veranderingen in de omgeving en medicijnen. Immunotherapie kan ook een uitkomst zijn voor mensen die niet hun hele leven geneesmiddelen willen slikken. Bij immunotherapie word je minder gevoelig gemaakt voor een specifiek allergeen. Dit heet desensibiliseren. Voor een langere periode krijg je regelmatig een heel kleine hoeveelheid van een allergeen ingespoten of onder de tong gedruppeld. Na 3 tot 5 jaar minimale blootstelling leert het lichaam soms om de stof te accepteren zodat er niet langer een allergische reactie optreedt.

Vergoeding immunotherapie

Je kunt via de basisverzekering een vergoeding krijgen voor immunotherapie. Wel heb je hiervoor een doorverwijzing nodig van je huisarts. De therapie moet worden verzorgd door een gecontracteerde zorgaanbieder.

Deel dit bericht