Ga naar inhoud

28 augustus 2021Reizen

Hoe lang mag ik mijn caravan of camper voor de deur parkeren?

Na de vakanties is het tijd om je caravan of camper weer klaar te maken voor de stalling. Of misschien heb je juist nog een vakantie tegoed in het naseizoen en bereid je je voor om met de caravan of camper eropuit te gaan.

In beide gevallen is het handig om je voertuig even voor de deur te parkeren, zodat je makkelijk kunt schoonmaken en opruimen. Maar welke regels gelden daarvoor?

Parkeren op straat

Je camper of caravan mag in de meeste gemeenten in Nederland niet meer dan drie dagen op de openbare weg staan, zoals een parkeervak voor de deur. Maar let op, want deze regels verschillen per gemeente. Zo is in sommige gemeenten twee dagen het maximum, terwijl dat in andere gemeenten een week is. Wil je weten welke regels er in jouw gemeente gelden? Bekijk dan de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Deze kun je vinden op de website van de gemeente.

Parkeren op je eigen oprit

Misschien heb je de luxe dat je je caravan of camper tijdelijk op je eigen oprit kwijt kunt. Toch is het ook dan slim om je in de regels van de gemeente te verdiepen. Want hoewel je voertuig op eigen grond staat, kan de gemeente hier toch regels aan verbinden. Bijvoorbeeld omdat een camper of caravan in het zicht slecht zou zijn voor hoe de wijk eruit ziet. Ook hiervoor houden sommige gemeenten een maximum van drie dagen aan, maar er zijn ook gemeenten waar je een camper of caravan zo lang als je wilt op je eigen oprit mag laten staan. De regels in jouw gemeente vindt je in de APV.

Wat als ik mijn caravan of camper te lang laat staan?

Laat je je caravan of camper langer staan dan in jouw gemeente mag, dan loop je kans op een boete van € 90 en je moet je voertuig natuurlijk weghalen. Doe je dat niet, dan kan deze weggesleept worden. 

Deel dit bericht