Ga naar inhoud

1 februari 2021

Hoe kies je antivirussoftware?

Al vanaf de allereerste keer dat je achter een computer zat, ben je waarschijnlijk bang gemaakt voor computervirussen. Op zich is dat terecht, want die kunnen voor veel ellende zorgen.

Gelukkig is er antivirussoftware en hoef je dus niet de hele tijd bang te zijn. Bij Univé vinden we het belangrijk om samen sterk te staan tegen cybercriminaliteit. Daarbij hoort ook bewustwording en het beperken van risico’s. In dit blog leggen we je uit waarom het verstandig is om je computer uit te rusten met antivirussoftware om te voorkomen dat je schade oploopt.

Eerst even over computervirussen

In het kort is een computervirus een stukje schadelijke software. Net als een virus in de echte wereld verspreidt een computervirus zichzelf, bijvoorbeeld door geïnfecteerde bestanden te mailen naar de adresboeken van besmette computers. Als je antivirussoftware geïnstalleerd hebt (en deze up-to-date is), voorkom je dat het virus jouw computer binnendringt en schade kan aanrichten.

Inmiddels is internet de meest gebruikte verspreidingsroute voor virussen, maar deze software kan nog steeds net zo goed via USB-sticks of Bluetooth worden verspreid. Er zijn verschillende types, zoals malware, adware, wormen en Trojaanse paarden. Al deze soorten schadelijke software hebben een eigen modus operandi, maar ze worden wel allemaal onderschept door goede antivirussoftware. Zorg dus dat je die geïnstalleerd hebt op je computer.

Betaalde software versus gratis software

Er zijn diverse gratis varianten antivirussoftware, zoals AVG en Avast. Deze bieden naast een gratis basisversie ook betaalde versies aan met meer opties. Andere aanbieders leveren alleen betaalde abonnementen, zoals Kaspersky, McAfee en Norton.

De gratis aanbieders kiezen ervoor om zoveel mogelijk mensen hun software te laten kiezen, zodat ze met het deel dat wél voor een betaalde versie kiest alsnog genoeg omzet behalen.

De aanbieders van betaalde software bieden vaak wel een gratis proefperiode om precies dezelfde reden: je kunt hun software testen en als het je bevalt, dan betaal je ervoor.

De beste keuze kun jij alleen zelf maken

Of gratis antivirussoftware je voldoende bescherming biedt tegen schadelijke software, daarover zijn de meningen verdeeld. Uit diverse tests die elk jaar worden gedaan, blijkt dat de gratis varianten eigenlijk prima presteren. Ze bieden alleen wat minder opties, dus voor extra beveiliging zul je moeten betalen. Maar ook dat is een kleine investering als je weet hoeveel schade je daarmee kunt voorkomen.

Hulp nodig? Wij staan klaar!

Heb je het vermoeden dat je computer een virus heeft dat schade heeft aangebracht? Je kunt dan altijd gratis bellen naar de Univé Cyberhelpdesk voor hulp. Ook als je vragen hebt over het uitkiezen en installeren van je antivirusprogramma kun je hier terecht.

Deel dit bericht