Ga naar inhoud

2 maart 2021Vervoer

Het gevaarlijkste stukje snelweg van Nederland

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Beter gezegd: in een bocht. Uit recent onderzoek van Stichting Incident Management Nederland blijkt namelijk dat er in 2020 maar liefst 43 ongelukken plaatsvonden in één specifieke bocht op de A7 bij Zaandam.

43 ongelukken per jaar op 1 kilometer asfalt

Rijd je op de A7 vanaf Purmerend en wil je je weg vervolgen naar Amsterdam, dan kom je hem tegen onder het verkeersplein bij Zaandam. Een scherpe bocht naar links, direct na de afslag. De maximumsnelheid van zeventig kilometer per uur wordt er regelmatig overschreden, met een groot aantal ongelukken tot gevolg.

Met 43 ongelukken staat dit wegvak van één kilometer op de eerste plaats. Het wegvak ter hoogte van de Van Brienenoordbrug noteerde afgelopen jaar 38 ongelukken. Hiermee staat deze asfaltstrook op de tweede plek in de top 10 van ongevallen op wegvakken met een lengte van één kilometer.

Ook hier moet je opletten

Het onderzoek van Stichting IMN toont aan dat het ook ten zuiden van Zaandam regelmatig misgaat. Op het knooppunt Coenplein, in de bocht van de afslag naar de A8, werden vorig jaar 34 ongevallen gemeld. De andere kant op gaat het ook vaak mis. Op hetzelfde knooppunt werden namelijk 31 ongelukken geregistreerd in de bocht van de afslag A8 – A10 in oostelijke richting.

Wat kun je doen om een ongeluk te voorkomen?

Je bent nooit alleen in het verkeer. Daarom is een ongeluk nooit helemaal te voorkomen. Door op de volgende punten te letten, kun je zelf het risico op een ongeval verlagen:

  • Houd je aan de maximumsnelheid. Niet alleen binnen de bebouwde kom, maar ook op de snelweg. Let extra goed op je snelheid als je op onbekende wegen rijdt of een onoverzichtelijke bocht nadert. Neem gas terug als je de situatie niet vertrouwt.
  • Zorg dat je auto in goede conditie is. Houd je ramen schoon voor optimaal zicht. Verbeter de grip op het wegdek door de banden op de juiste spanning te zetten. Controleer de remmen regelmatig op slijtage of laat dit door een garage doen.

Écht zorgeloos op weg? Met de All Risk autoverzekering van Univé ben je verzekerd tegen schade door een ongeluk – ook als het je eigen schuld is. De Univé Alarmcentrale staat 24 uur per dag, 7 dagen week voor je klaar.

Deel dit bericht