Ga naar inhoud

30 juni 2023

6x goed voorbereid op vakantie met je huisdier

Kun je niet zonder je beste maatje op vakantie? Dan neem je je huisdier (hond of kat) toch gewoon mee. Een hond wordt al vaker meegenomen, de meeste katten blijven liever thuis. Uiteraard is dit wel een optie, als je van een beetje uitdaging houdt... We vertellen je in deze blog wat je allemaal moet regelen voor een vakantie met je huisdier.

1. Zorg voor een Europees huisdierenpaspoort

Je huisdier heeft een speciaal dierenpaspoort nodig op reis: het Europees huisdierenpaspoort. Dit paspoort geldt als identificatie en kun je krijgen bij je dierenarts. In dit paspoort staan ook alle vaccinaties die je hond of kat heeft gehad.

2. Verplichte vaccinatie rabiës  

De regels voor inentingen zijn streng. Een inenting tegen rabiës is verplicht. Let op: deze vaccinatie moet minimaal 21 dagen van tevoren zijn gegeven in Nederland!

3. Je hond of kat moet gechipt zijn

Het is sowieso verstandig om je hond of kat te laten chippen. Zo ziet de dierenambulance of asielmedewerker - na het uitlezen - gelijk wie het baasje is. Voor honden is dit in Nederland al verplicht. Op vakantie moeten katten ook verplicht een chip hebben.

4. Vraag je dierenarts voor aanvullende eisen

Voor reizen buiten Europa kan het zijn dat je huisdier bij aankomst eerst in quarantaine moet. Neem daarom van tevoren altijd contact op met de ambassade van het land. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

5. Kijk uit voor wormen, vlooien en zandvliegen

In verschillende landen tref je ziektes die niet in Nederland voorkomen. Het is daarom belangrijk om je huisdier op vakantie te beschermen tegen parasieten. Denk bijvoorbeeld aan een speciale halsband die beschermt tegen muggen, teken en zandvliegen. Een vlooienpipet helpt ook goed, je brengt dit direct aan op de blote huid.

6. Je huisdier veilig in de auto

De beste en veiligste manier om je hond te vervoeren is in een bench, deze plaats je in de kofferbak. In Duitsland en het Verenigd Koninkrijk is het verplicht om een hondengordel te gebruiken, of je hond veilig te vervoeren achter een hondenrek.

Een auto is niet het favoriete vervoersmiddel van een kat. Houd dat in je achterhoofd… Voor een kat is het ook verstandig om een bench te gebruiken.

Samenvatting: je checklist voor vakanties binnen én buiten Europa:

  • Europees dierenpaspoort
  • inentingen tegen rabiës (minimaal 21 dagen voor vertrek)
  • je hond of kat moet gechipt zijn
  • check bij de ambassade of er aanvullende eisen zijn voor het lan

Tip: bereid je ook voor op de temperatuur op je bestemming.

Toch niet helemaal overtuigd? Kies dan voor een pension. Pensions zijn populair en zitten in het hoogseizoen snel vol, regel dit dus ruim op tijd. Voor een pension betaal je al snel rond de € 20,00 per dag. Ook hier gelden de vaccinatieregels en is bescherming tegen parasieten verstandig.

Met onze aanvullende dekking Reizen ben je tot € 1000 per jaar verzekerd. Zo kom je niet voor onverwachte kosten te staan en kun je zorgeloos op reis!

Deel dit bericht