Ga naar inhoud

28 maart 2017Reizen

Vliegen met drones, wat zijn de regels?

Steeds meer mensen gebruiken drones voor hun plezier. En ook bedrijven zien mogelijkheden. Sommigen deskundigen voorspellen zelfs dat de persoonlijke smartdrone over vijf jaar net zo gewoon is als de smartphone. Maar met welke regels heb je als dronepiloot te maken?

Dat de drone meer is dan een hype is ondertussen wel duidelijk. Er vliegen er steeds meer rond, maar dat brengt natuurlijk ook risico’s met zich mee. Daarom gelden er regels voor het gebruik van drones. Zorg dus dat je hier goed van op de hoogte bent voordat je met je drone gaat vliegen.

Vliegregels voor drones

De rijksoverheid heeft een aantal duidelijke richtlijnen opgesteld rondom het vliegen met drones. De belangrijkste regels zijn:

  1. Je mag niet overal vliegen
    Vanwege de veiligheid mag je bijvoorbeeld niet in de buurt van vliegvelden of boven aaneengesloten bebouwing vliegen. Ook mag je drone niet hoger dan 120 meter vliegen. 
  2. Je mag alleen overdag vliegen
    Je moet je drone altijd kunnen zien wanneer je deze bestuurt. Daarom is het verboden om na zonsondergang met je drone te vliegen. Dit verbod geldt ook als je drone is voorzien van verlichting.
  3. Je mag niet zomaar filmen en fotograferen met je drone
    Met een drone kun je prachtige beelden maken. Je moet je daarbij wel houden aan bepaalde regels op het gebied van privacy. Deze vind je in de ‘Handleiding drones en privacy.’
  4. Je drone mag niet zwaarder zijn dan 25 kilo
    Dit gewicht geldt voor drones voor recreatief gebruik. Zwaardere drones zijn bedoeld voor zakelijk gebruik en daar gelden weer andere regels voor.

    Een compleet overzicht van alle regels voor particuliere dronepiloten vind je in de regeling modelvliegen.

Zakelijk gebruik van drones

Overweeg je om drones in te zetten voor zakelijke doeleinden? Bijvoorbeeld om professionele luchtopnames voor klanten te maken? Of om inspecties op hoge, moeilijk bereikbare plekken uit te voeren?

Dan is het goed om te weten dat je hiervoor een RPAS Operator Certificate aan moet vragen. Ga je de drone zelf besturen, dan heb je ook nog een vliegbrevet nodig.

Drones en verzekeringen

Elke drone zal straks op basis van Europese regelgeving voorzien moeten zijn van een chip met de gegevens van de eigenaar.  Zo kan bij schade of een ongeval achterhaald worden wie de eigenaar is.

Veroorzaak je als recreatief gebruiker schade met je drone? Dan is dat vaak verzekerd op je particuliere aansprakelijkheidsverzekering. Check voor je gaat vliegen wel of dit bij jouw verzekering ook het geval is.

Schade bij zakelijk gebruik valt niet standaard onder de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Hiervoor moet je een aanvullende verzekering afsluiten.

Deel dit bericht