Ga naar inhoud

15 februari 2023Gezondheid

Voorkom diabetes type 2, of keer het om met een gezonde leefstijl

Ruim 1 miljoen Nederlanders hebben diabetes type 2 oftewel suikerziekte. En ieder jaar komen hier 65.000 nieuwe patiënten bij. De oorzaak van diabetes type 2 is in veel gevallen een ongezonde leefstijl. Denk aan: weinig beweging, ongezond eten, overgewicht en roken. Door je leefstijl te veranderen kun je diabetes type 2 in veel gevallen voorkomen en zelfs omkeren.

Hoe herken je diabetes type 2?

Sommige mensen hebben jarenlang diabetes type 2 zonder het door te hebben. Ze zijn futloos en voelen zich vaak vermoeid. Ga naar de huisarts als je de onderstaande klachten hebt:

  • Je hebt veel dorst en je moet vaak plassen
  • Je voelt je moe
  • Je verliest gewicht
  • Je ziet wazig of dubbel
  • Je hebt wondjes die slecht genezen
  • Je adem ruikt naar aceton
  • Je hebt last van terugkerende infecties

Hoe kun je diabetes type 2 voorkomen?

Je kunt diabetes type 2 voorkomen door een gezonde leefstijl. Met genoeg beweging, gezond eten en door niet te roken, kom je al een heel eind. Het risico op diabetes is dan al de helft minder. Maar ook een gezond gewicht is erg belangrijk.

Kun je genezen van diabetes type 2?

Er is nog geen medicijn om diabetes type  1 en 2 te genezen. Maar heb je diabetes type 2 en gebruik je medicijnen? Dan kun je door je leefstijl aan te passen deels je medicijngebruik verminderen of zelfs medicijnvrij door het leven gaan.

Leefstijlprogramma ‘Keer Diabetes2 Om’

Heb je pre-diabetes of diabetes type 2? Door middel van een leefstijlprogramma kun je je situatie drastisch verbeteren. Voor Univé-leden bieden wij het programma ‘Keer Diabetes 2 om’ van Voeding Leeft aan. Daar ga je onder leiding van een gespecialiseerd team (verpleegkundige, coach, diëtist) 6 maanden aan de slag om je leefstijl te wijzigen. Voeding, beweging, slaap en ontspanning worden tijdens het programma ingezet als medicijn.

En met succes. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat na 2 jaar 9 op de 10 deelnemers hun diabetes gedeeltelijk of geheel omgekeerd hebben. 28% is volledig van de medicatie af en deelnemers zijn gemiddeld 7 kilogram afgevallen. Ook is de kwaliteit van leven verbeterd. Mensen beoordelen het programma met een 8,8. Keer Diabetes 2 Om wordt door de Univé zorgverzekering vergoed.  

Deel dit bericht