Ga naar inhoud

29 februari 2020Wonen

Cv-ketelonderhoud bij een verhuizing

Eén van die dingen waar je niet snel aan denkt, maar die toch wel een essentiële rol spelen in jouw woongenot is jouw cv-ketel. Niet heel spannend of leuk, maar wel heel fijn als hij het goed doet. Daarom hebben wij een checklist gemaakt waarmee je heel gemakkelijk zorgt dat jij niet in de kou komt te zitten.

Je kent het misschien wel, na een lange zoektocht heb je eindelijk jouw droomhuis gevonden. Maar dan begint het pas echt.

5 checks voor jouw cv-ketel

1. Hoe vaak moet een cv-ketel gecontroleerd worden?

Het is verstandig om je cv-ketel in ieder geval elke twee jaar te laten controleren. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Je cv ontluchten kun je zelf tussendoor wel. Een slecht onderhouden cv-ketel kan er niet alleen voor zorgen dat je plotseling in de kou komt te zitten. Het kan ook zorgen voor koolmonoxidevergiftiging, omdat het gas niet meer goed verbrand wordt. Daarnaast is een goed onderhouden cv-ketel ook zuiniger. Beter voor het milieu én voor jouw portemonnee.

2. Wel of geen onderhoudscontract

Ga bij de aanschaf van een huis altijd na welke afspraken er zijn omtrent de cv-ketel. Zo kan het zijn dat er helemaal geen contract is, dat het contract automatisch overgezet wordt op jouw naam, of dat het contract afloopt bij de verkoop. Op basis van de gemaakte afspraken kan jij de afweging maken wat je met jouw cv-ketel wilt.

Geen onderhoudscontract wil zeggen dat je geen periodiek onderhoud hebt aan de cv-ketel. Daarmee neem je natuurlijk een risico. Wanneer je te maken krijgt met een storing betaal je extra voor arbeidsloon, voorrijkosten en zijn de toestelonderdelen volledig voor jouw rekening.

Als je wel kiest voor een contract, neem je als het ware een abonnement op de dienstverlening van een cv-installatiemonteur. Bij zo’n contract ontvang je periodieke controles en onderhoud, waardoor je niet snel voor verassingen komt te staan. Daarbij betaal je vaak minder of niets voor arbeidsloon, voorrijkosten en wordt er een deel van de toestelonderdelen vergoed.

3. Aan welke kosten moet je dan denken bij cv-onderhoud?

De kosten van een cv-ketel kunnen al snel behoorlijk oplopen. Het zelf repareren van een cv-ketel is een riskante klus en wordt over het algemeen afgeraden, je komt dus als snel uit bij een cv-installatiemonteur. Daarnaast zijn de onderdelen van een cv-ketel niet goedkoop. Onderstaand een globale inschatting van de meest voorkomende kosten.

Arbeidsloon

€60,- excl. BTW

Voorrijkosten

€40,- overdag excl. BTW

Expansievat vervangen

€30,- excl. BTW en uurloon

3 weg motor vervangen

€60,- excl. BTW en uurloon

4. Levensduur van CV-onderhoud

De levensduur van een cv-ketel is gemiddeld 12 tot 15 jaar. De meeste cv-ketels gaan dan kapot vanwege slijtage. Cv-onderhoud kan de levensduur van je cv-ketel wel verlengen. Tegen de tijd dat je cv-ketel ouder is, zal de installatiemonteur de afweging maken of de onderhoudskosten nog de moeite waard zijn, of dat het tijd wordt voor een nieuwe ketel.

5. Je oude cv-ketel

En als laatste: controleer altijd of het contract van je oude cv-ketel niet meer op jouw naam staat. Dit gebeurt namelijk niet altijd automatisch.

Direct jouw cv-onderhoud in vertrouwde handen?

Omdat je soms door de bomen het bos niet meer ziet, biedt Univé een service aan waarmee wij jouw cv-onderhoud uit handen nemen. Voor een vast bedrag per maand ben je verzekerd van goed cv-onderhoud. Wij werken daarvoor alleen samen met gecertificeerde installatiemonteurs, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Naast onderhoud voor jouw cv-ketel biedt Univé nog veel meer handige diensten voor jouw nieuwe huis, zoals schoorsteenvegen en dakgootreiniging. Wil je meer weten? Lees dan verder over ons Veilig Wonen pakket.

Wil je direct gebruik maken van deze dienst?

Sluit dan direct af

Deel dit bericht