Ga naar inhoud

24 mei 2021Wonen

Cryptolocker: voorkom dat je bestanden gegijzeld worden

Ineens wordt je beeldscherm zwart en verschijnt er een melding dat al je bestanden versleuteld zijn en je een bepaald bedrag moet betalen om ze te ‘bevrijden’. In dat geval hebben hackers een cryptolocker op je computer geïnstalleerd. Bij Univé vinden we het belangrijk om samen sterk te staan tegen cybercriminaliteit.

Daarbij hoort ook bewustwording en het beperken van risico’s. In dit blog leggen we je uit wat cryptolockers zijn en hoe je jezelf hiertegen kunt wapenen. Zo voorkom je veel stress en onnodige kosten.

Alleen de hacker heeft de sleutel

Door te klikken op een verkeerde link of door een bijlage te openen waar zogenaamde ‘ransomware’ (gijzelsoftware) in zit, kan er een cryptolocker op je computer terechtkomen. Die versleutelt al je bestanden, zodat je er niets meer mee kunt. En alleen de hacker heeft de sleutel.

Een melding op je scherm geeft de eisen aan die de hacker stelt. Meestal moet je een bepaald bedrag overmaken in bitcoins of andere cryptomunten. Die zijn immers anoniem, dus je komt er op die manier nooit achter wie de crimineel is die voor deze ellende zorgt.

Vooral voor bedrijven zijn cryptolockers zeer schadelijk, omdat zij én hun gevoelige bedrijfsgegevens ineens versleuteld zien worden én hun bedrijf daardoor platligt. Dat levert al snel veel schade op. Uit onderzoek blijkt dat 34% van de getroffen bedrijven uiteindelijk het losgeld dat gevraagd wordt ook daadwerkelijk betaalt. Hoewel het dan nog maar de vraag is of je ook echt kunt vertrouwen op het woord van de hacker dat alle bestanden daarna weer vrijgegeven worden…

4 tips om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van een cryptolocker:

  1. Zorg voor een antispamfilter

Als er helemaal geen foute mails in je inbox terechtkomen, heb je geen problemen. Gebruik dus een goed antispamfilter om hiervoor te zorgen.

  1. Wees wantrouwig over binnenkomende e-mails

Klik niet zomaar op links, geloof niet onmiddellijk dat de genoemde afzender ook echt is, let op spel- of grammaticafouten waardoor er alarmbellen afgaan. Bewustwording is de beste manier om te voorkomen dat er een cryptolocker op je computer terechtkomt.

  1. Goede antivirussoftware herkent cryptolockers

Zorg dat je een goed antivirusprogramma hebt en dat het up-to-date is. Door altijd de nieuwste versie te draaien voorkom je dat er ongewenste software doorheen glipt, zoals ransomware.

  1. Maak altijd back-ups

Je essentiële computerbestanden wil je sowieso goed verzekerd bewaren door middel van back-ups. Mocht er nou tóch een cryptolocker op je computer komen, dan kun je alles wissen en je back-up terugzetten.


Hulp nodig? Wij staan klaar!

Heb je het vermoeden dat je een mail hebt ontvangen waar een cryptolocker in verborgen zit? Je kunt dan altijd gratis bellen naar de Univé Cyberhelpdesk voor hulp. Ook als je vragen hebt over het beveiligen van je computer kun je hier terecht.

Deel dit bericht