Ga naar inhoud

12 februari 2022Wonen

Hoe voorkom je cryptodiefstal?

Jij wilt toch ook voorkomen dat je crypto gestolen wordt? Daar helpen wij je graag bij. Lees hier meer over de veiligheid van je cryptomunten. Zo haal je alleen in huis wat goed voelt.

Er zijn twee soorten cryptodiefstal

Als je de veiligheid van je crypto graag goed in de gaten houdt, is het goed om precies te weten waar we het hier over hebben. Zoals je weet, zijn cryptomunten digitale munten waarbij door middel van de blockchain elke transactie te zien is.

Dat digitale aspect in combinatie met internet zorgt voor kwetsbaarheid. Criminelen kunnen immers via het netwerk aan de haal gaan met je crypto. Dat kan op twee verschillende manieren.

Type 1: hackers die je crypto stelen

Verdwijnen er ineens cryptomunten uit je wallet? Dan hebben hackers waarschijnlijk toegang geforceerd tot je cryptovaluta en maken ze deze over naar hun eigen walletadres.

Hoe kan deze cryptodiefstal gebeuren? Bijvoorbeeld doordat je wachtwoord te makkelijk te kraken is. Het kan ook zijn dat een hacker malware heeft geïnstalleerd op je computer en daardoor ziet wat je wachtwoord is. Een moeilijk wachtwoord mét tweefactor-authenticatie is dan ook absoluut aan te raden als je cryptovaluta hebt. Net als een goede firewall en up-to-date antivirus/antimalwareprogramma. Dit is de basis qua crypto-veilgheid.

Type 2: cryptojacking

Cryptomunten ontstaan niet vanzelf, die moet je ‘minen’. Hiervoor moeten computers complexe berekeningen uitvoeren. Omdat dit heel veel energie kost, proberen criminelen soms een programma op vaak bezochte websites te installeren waarmee ze kunnen minen via jouw computer als je de site bezoekt. Deze vorm van cybercrime heet cryptojacking.

Vanaf begin 2021 stijgt het aantal meldingen van cryptojacking enorm. Maar vaak wordt het niet eens opgemerkt, omdat er maar 5% of 10% van je rekenkracht wordt gebruikt. De enige manier om deze vorm van cybercriminaliteit tegen te gaan, is je website, plugins en computersoftware altijd zo up-to-date mogelijk te houden. Zonder kwetsbaarheden hebben criminelen geen kans.

Bij twijfel: bel de Univé Cyberhelpdesk

Twijfel je of je crypto wel veilig is voor cryptodiefstal of heb je het vermoeden dat je computer gebruikt wordt voor cyberjacking? Bel dan gratis de Univé Cyberhelpdesk via 0592 74 22 22. Onze experts staan 24/7 voor je klaar. Lees meer over de Cyberhulp.

Deel dit bericht