Ga naar inhoud

28 februari 2020Gezondheid

Coronavirus: hoe kun je besmetting voorkomen?

Het coronavirus rukt steeds verder op. Inmiddels zijn ook de eerste besmettingen in Nederland vastgesteld.Wat kun je zelf doen om de kans op besmetting van het virus zoveel mogelijk te voorkomen? En heeft het zin om preventief een mondkapje te dragen? Bekijk de tips in ons blog.

Het nieuwe coronavirus heeft wereldwijd al meer dan 81.000 mensen besmet en ruim 2700 doden geëist. Het virus wordt overgedragen van dier op mens en van mens op mens.

Tips om besmetting met het coronavirus te voorkomen

Wat kun je nu zelf doen om jezelf zo goed mogelijk te beschermen tegen het coronavirus? Eigenlijk is het heel simpel. Net als bij andere virussen en verkoudheden is hygiëne het sleutelwoord.  Houd daarom de volgende maatregelen aan:

  • Was regelmatig je handen met water en zeep
  • Gebruik altijd papieren zakdoekjes
  • Moet je hoesten of niezen en heb je geen papieren zakdoek bij de hand? Doe dit dan aan de binnenkant van je elleboog

Ben je in een land waar het coronavirus is uitgebroken?
Dan is het verstandig om de volgende maatregelen te nemen:

  • Vermijd contact met boerderijdieren
  • Kom je in contact met mensen met griepverschijnselen? Was dan direct je kleding met wasmiddel. Dit doodt het virus.
  • En houd minimaal 2 meter afstand van mensen met griepverschijnselen.

Heeft het zin om een mondkapje te dragen om coronavirus te voorkomen?

Het RIVM adviseert in Nederland het gebruik van mondkapjes alleen voor medisch personeel. Het heeft namelijk alleen nut om een mondkapje te gebruiken, in de buurt van ernstig zieke patiënten die veel virus verspreiden. Daarnaast helpt een mondkapje alleen tegen het coronavirus als je hem op de juiste manier gebruikt. 

Kan ik besmet raken met het coronavirus door een pakketje van AliExpress uit China?

Het coronavirus verspreidt zich via mensen en dieren. Het virus is te zwak om zo’n lange reis buiten een lichaam te overleven. Volgens het RIVM is het dan ook veilig om pakketjes uit China te bestellen.

Kan het coronavirus zich via geld verspreiden?

De kans op besmetting via geld erg klein. Het nieuwe coronavirus wordt vooral overdragen door vieze handen. Regelmatig je handen met water en zeep wassen, is daarom een goede maatregel om besmetting te voorkomen.

Reisverzekering en coronavirus

Ga je binnenkort naar een land waar op dit moment het coronavirus heerst? Of ben je er nu? Lees dan onze pagina met veelgestelde vragen over het coronavirus  wat dit voor je reisverzekering betekent.

Deel dit bericht