Ga naar inhoud

3 januari 2022Wonen

Kaarsen zijn ongezond: beperk de gezondheidsrisico's

Zodra de dagen korter worden, wordt de behoefte om kaarsen te branden groter. Kaarsen zijn gezellig, maar helaas niet zo goed voor je gezondheid. Kaarsen kunnen bovendien brandgevaarlijk zijn. We zetten de gevaren voor je op een rij, maar geven ook tips om het branden van kaarsen wat minder ongezond en onveilig te maken en om de kans op brand in huis te verminderen.

Is het branden van kaarsen echt ongezond?

Helaas is het antwoord ja. Bij het branden van kaarsen komen giftige stoffen vrij. Een kaars brandt op een relatief lage temperatuur, waardoor er fijnstof zoals roet vrijkomt. Fijnstof zie je niet, maar het kan wel schadelijk zijn voor je gezondheid. Het kan leiden tot astma of andere luchtwegproblemen. De roetdeeltjes zijn vergelijkbaar met wat er in sigarettenrook zit en die zijn kankerverwekkend. Geurkaarsen zijn niet of nauwelijks ongezonder dan gewone kaarsen.

Kun je de uitstoot van kaarsen verminderen?

Gezonde (geur-)kaarsen bestaan niet. Kaarsen zullen altijd fijnstof uitstoten, maar je kunt er wel voor zorgen dat de hoeveelheid binnen de perken blijft. Bijvoorbeeld door kaarsen niet in een luchtstroom te zetten. Voor het open raam, bijvoorbeeld. Ook kun je kaarsen of waxinelichtjes beter niet in een hoog glas of vaas zetten. Kaarsen krijgen dan te weinig zuurstof en op die manier vindt er onvolledige verbranding plaats, met als gevolg extra fijnstofuitstoot.

Goed ventileren als je gezond kaarsen wilt branden

Nooit meer kaarsen branden dan maar? Dat is wel heel radicaal. Op hoogtijdagen een kaars branden is niet erg, zolang je er maar voor zorgt dat je goed ventileert. Zorg dat de (mechanische) ventilatie aanstaat zodra de kaarsen aangaan en zet luchtroosters open. Zorg er dan wel weer voor dat de kaars niet in een tochtstroom staat.

Kaarsen op een gezonde manier uitdoven

Weinig leuker dan diep ademhalen om vervolgens een kaars hard uit te blazen. Feestelijk is dat zeker, maar niet echt gezond. Kaarsen die je uitblaast gaan walmen en bovendien knapt je witte muur er niet van op. Kaarsen doven zonder roetwalm doe je door met een stokje de lont heel kort onder te dompelen in het kaarsvet. Trek de lont er ook direct weer uit. Je kunt bijvoorbeeld een gebruikte lucifer gebruiken. Je kunt het ook met natgemaakte vingers doen, maar een stokje is veiliger.

7 tips om brand door kaarsen branden te voorkomen

  1. Zet een kaars altijd op een stabiele ondergrond.
  2. Kies kandelaars die geen vlam kunnen vatten.
  3. Kaarsen in een kerststukje? Mooi, maar steek ze niet aan!
  4. Zet kaarsen nooit in de buurt van gordijnen.
  5. Houd kaarsen buiten bereik van kleine kinderen en dieren.
  6. Zet kaarsen niet te dicht bij de verwarming; kaarsen kunnen zacht worden en ombuigen.
  7. Doof de kaarsen als je weggaat.

En gaat het toch mis en breekt er onverhoopt brand uit? Lees dan hier wat je kunt doen om brandschade te voorkomen.

Samengevat

Kaarsen branden is (helaas) ongezonder dan de meeste mensen denken. Brand je ze toch, zorg dan voor goede ventilatie en zorg dat er geen brand ontstaat. Twijfel je na het lezen van dit stuk of je huis wel goed verzekerd is tegen brand? Check het vandaag nog.

Deel dit bericht