Ga naar inhoud

27 januari 2023Wonen

Bieden op een woning? Profiteer van deze tips

Man houdt huissleutels in zijn hand en houdt deze recht voor zich.

Heb je jouw droomhuis gevonden en wil je graag een bod doen? Lees hier wat de meest voorkomende methoden zijn en hoe je het beste kunt bieden op de woning.

Heb je jouw droomhuis gevonden en wil je graag een bod doen? Lees hier wat de meest voorkomende methoden zijn en hoe je het beste kunt bieden op de woning.

Hoe werkt bieden op een huis eigenlijk?

Afhankelijk van vraag en aanbod bepalen de verkoper(s) en de makelaar hoe de verkoop zal plaatsvinden. Niet elke woning wordt namelijk op dezelfde manier aangeboden. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat er alleen online biedingen zijn. Of dat een woning op een veiling wordt verkocht. Daar gelden heel specifiek veilingregels. Wanneer er veel interesse voor een woning is, zal de verkopende makelaar kijkdagen organiseren. Hier kun je dan op afspraak de woning bekijken.

Meestal wordt van je verwacht dat je binnen een aantal dagen na deze kijkdag een bod uitbrengt, als je kans wilt maken op het kunnen kopen van deze woning. In dat geval kun je eenmalig een bod en voorwaarden neerleggen bij de verkoper(s), waarna deze zal beslissen aan wie de woning gegund gaat worden.

Wanneer de animo voor de woning beperkt is, heb je als koper de ruimte om te gaan onderhandelen over de koopsom en de voorwaarden. In dat geval kun je starten met een eerste voorstel en de reactie van de verkoper(s) afwachten.

Tip 1: bedenk wat je maximale prijs is

Bij het plaatsen van een bod weet je vaak al wat u maximaal kunt en wilt betalen voor de woning. Je hypotheekadviseur kan je helpen met het bepalen van de maximale koopsom, die past bij de door jou gewenste maandlast. Daarbij hoef je niet uitsluitend uit te gaan van de maximale hypotheek. Ook je eigen spaargeld neem je mee in de berekening.

Het is enorm belangrijk om nooit hoger te bieden dan je financiële mogelijkheden toelaten. Ook de kosten koper en de eventuele verbouwing en inrichting moet je immers nog betalen. Daarnaast dien je je af te vragen wat de maximale maandlast is die je ervoor over hebt om in deze woning te gaan wonen. Maak dus vooraf de berekening, zodat je goed beslagen ten ijs komt.

Tip 2: doe een eerste voorstel

Bij het uitbrengen van een bod is vaak de vraagprijs het uitgangspunt. Daarnaast speelt vraag en aanbod een grote rol bij het bepalen van je bod. Is de woning gunstig geprijsd? Is er veel animo voor de woning? Dan is het aannemelijk dat je boven de vraagprijs moet bieden. Wat hier het beste is om te doen, ligt aan de woningmarkt, de locatie van de woning en natuurlijk hoe graag je de woning wilt kopen. Het is hierbij vooral belangrijk om goed voor ogen te houden tot welk bedrag je maximaal wilt bieden. Een aankoopmakelaar kan je helpen bij het bepalen van je bieding.

Afhankelijk van de interesse van andere potentiële kopers kun je (soms) starten met het uitbrengen van een eerste voorstel. Hierop zal de verkopend makelaar een reactie namens de verkopers geven. Maar wanneer er veel interesse is van meerdere potentiële kopers, dan loop je het risico dat je slechts eenmalig de kans krijgt om een bod te doen. Vraag dan ook goed na wat de situatie is voordat je gaat bieden.

Tip 3: doe een ultiem bod en houd het daarbij

Is er ruimte om te onderhandelen, dan kun je starten met een eerste voorstel waarmee de onderhandeling wordt opgestart. Gaan de onderhandelingen stroef? Dan is een veelgebruikte techniek het ultieme bod. Op basis van de maximale prijs die je hebt berekend, doe je nog eenmaal een bod op de woning. Als de verkopende partij dit accepteert, is de woning van jou. Maar je geeft daarmee ook duidelijk aan dat je niet meer gaat bieden dan dit bedrag. Zegt de verkopende partij nee, dan zijn de onderhandelingen hiermee ook afgelopen.

Tip 4: schakel een aankoopmakelaar in

Een aankoopmakelaar kan helpen tijdens de zoektocht naar een (andere) woning, maar ook tijdens het uitbrengen van een bod en later bij bijvoorbeeld het controleren van de koopakte. Als je een eigen makelaar aan jouw kant hebt staan, heb je iemand die precies weet hoe de markt in elkaar zit en hoe het onderhandelingsproces werkt. De aankoopmakelaar kan je dan ook vertellen wanneer je aan het overbieden bent en overleggen met je of dit verstandig is.

Daarnaast kan hij advies uitbrengen met betrekking tot de bouwkundige staat van de woning. Ga je bijvoorbeeld een bieding doen met als voorbehoud het laten uitvoeren van een bouwtechnische keuring of dien je onderzoek te doen naar andere zaken? Het inschakelen van een aankoopmakelaar is meestal goed voor je gemoedstoestand en uiteindelijk ook voor je portemonnee.

Meer weten over bieden of je hypotheek?

Als onafhankelijk hypotheekadviseur denkt Univé graag met je mee. We kunnen je snel vertellen wat hoe het biedproces werkt. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt of een (beeld)belafspraak. Of lees online meer over hypotheken.

Deel dit bericht