Ga naar inhoud

17 december 2020

Automatische updates houden je systeem veilig

Veiligheid staat altijd voorop, of het nu gaat om je woning, je auto of je computer. Toch is die laatste voor veel mensen nog een mysterie.

Daar maken kwaadwillenden helaas soms misbruik van. Samen staan we sterk tegen cybercriminaliteit. Dat begint al bij heel simpele dingen, zoals bewustzijn creëren over hoe belangrijk het updaten van je computer is. In dit blog vertellen we je er meer over en geven we je dé tip op dit gebied: schakel automatische updates in, zodat je altijd verzekerd bent van de laatste, veiligste versie van het besturingssysteem.

Waarom zijn updates nodig?

Kort door de bocht: software wordt geschreven door mensen en mensen maken fouten. Daardoor kan het gebeuren dat er een fout in het besturingssysteem van je computer zit, waar hackers gebruik van kunnen maken. Zodra het softwarebedrijf zo’n fout ontdekt, wordt er hard gewerkt aan een update, zodat de software weer veilig is. Oudere versies van software bevatten vaak nog wél deze kwetsbaarheden. Dat is uiteraard gevaarlijk, want hackers weten precies hoe ze daarmee binnen kunnen komen in je computer.

Overigens zijn er voor alle soorten software updates beschikbaar, niet alleen voor besturingssystemen als Windows en macOS. Denk bijvoorbeeld ook aan je virusscanner en webbrowser. De meeste kun je op automatisch updaten zetten en sommige doen dit al uit zichzelf. Want voor elke soort software geldt: de nieuwste versie is altijd het veiligst.

Ideaal: je Windows-computer staat al op automatisch updaten!

Nu je weet hoe belangrijk het zo snel mogelijk installeren van de nieuwste update is, begrijp je ook waarom het zo ideaal is dat er automatische updates zijn. Het automatisch doorvoeren van updates zorgt ervoor dat je altijd de meest recente versie van een besturingssysteem gebruikt. Zonder dat je daar zelf over na hoeft te denken. En het mooie is: Windows 10 doet dit al vanaf het moment van installeren.

Zo controleer je het

Ga in Windows via het Start-menu naar Instellingen en dan naar Bijwerken en beveiliging. Daar zie je de beschikbare updates van dit moment. Je kunt ze handmatig downloaden en installeren als je dat wilt. Maar dit hoeft niet per se, want in Windows staat automatische updaten al standaard ingesteld. Ze worden dus hoe dan ook doorgevoerd.

‘Schakel de computer niet uit’

Je kent die meldingen vast wel wanneer je je Windows-computer afsluit: ‘De update wordt voorbereid, schakel de computer niet uit’. Dat betekent dat Windows op de achtergrond de update(s) heeft gedownload en ze nu gaat installeren voor je. De volgende keer dat je de computer aanzet, is hij helemaal up-to-date. Een fijne gedachte!

Heb je het vermoeden dat je computer is gehackt? Je kunt dan altijd gratis bellen naar de Univé Cyberhelpdesk voor hulp. Ook als je vragen hebt over het automatisch updaten van je computer, kun je hier terecht.

Deel dit bericht