Ga naar inhoud

16 november 2019Vervoer

Auto kopen: nieuw of tweedehands?

Je speelt met de gedachte om een andere auto te kopen. Of misschien wel je allereerste! Waar kies je dan voor? Een auto kopen, nieuw of tweedehands, betekent dat je de voor- en nadelen voor jouw situatie op een rij moet zetten. Wij helpen je daar graag bij met dit artikel.

Een nieuwe auto kopen kost meer…

Dit is natuurlijk een open deur, maar wel een belangrijke. Op het moment dat je bij de autodealer wegrijdt in je spiksplinternieuwe auto is hij al direct een stuk minder waard. En de jaren daarna blijft die waardedaling zich voortzetten. Het is belangrijk dat je jezelf dit realiseert als je voor nieuw kiest.

Daar komt nog bij dat je voor een nieuwe auto kopen meer geld tot je beschikking moet hebben dan een tweedehands. Sommige merken hebben wel eens acties waarbij je bijvoorbeeld maar de helft vooraf hoeft te betalen en de rest een jaar later, maar het blijft een flinke smak geld.

…maar je kiest ook voor zekerheid!

Het grote voordeel van een nieuwe auto is dat je zeker weet dat je geen groot onderhoud hoeft te verwachten de eerste jaren. Je krijgt namelijk jaren garantie op een nieuwe auto. Als er iets is, dan bel je gewoon naar de autodealer en wordt het opgelost.

Ook pechhulp onderweg is meestal inbegrepen als je een nieuwe auto aanschaft. Dat is de mobiliteitsgarantie waar je in dat geval voor kiest. Bovendien weet je zeker dat er niemand vóór jou eigenaar was van je nieuwe auto. Dat is ook wel wat waard, toch?

Een tweedehands auto kopen is voordeliger…

Ook als je voor een tweedehands auto kiest, heb je er voordeel van dat auto’s steeds beter worden. Zeker als je een auto aanschaft van een jaar of twee oud die weinig kilometers heeft gereden. Die rijdt vaak nog als nieuw en is voorzien van allerlei moderne snufjes. En dat voor een veel lagere prijs dan een nieuwe auto. Ook de autoverzekering is voordeliger ten opzichte van een nieuwe auto.

…maar het onderhoud van een 2ehands auto kost wel meer geld

Let er wel op van wie je de tweedehands auto koopt. Je weet immers niet wat ermee gebeurd is voordat jij erin reed, dus het kan zomaar zijn dat je een enorme kostenpost krijgt omdat er groot onderhoud nodig is. Koop dus het liefst bij een erkende garage die je garantie geeft. Koop je de auto bij een particulier? Dan heb je geen garantie bij gebreken.

Ga je de auto kopen of leasen?

Heb je eenmaal besloten om voor een nieuwe auto te gaan, dan is de volgende vraag: ga je die nieuwe auto kopen of leasen? Ook hier hebben beiden opties hun voor- en nadelen. Net zoals die gelden voor het kopen of leasen van een tweedehands auto. Er is geen antwoord dat voor iedereen juist is: bepaal aan de hand van jouw situatie wat je het beste kunt doen.

Kies voor de autoverzekering van Univé

Ben je van plan om binnenkort een nieuwe of tweedehands auto te kopen? De autoverzekering van Univé sluit je gemakkelijk en snel online af. Zo ga je altijd goed verzekerd de weg op. Je kunt kiezen uit drie varianten: WAWA+ en All Risk. En heb je een keer schade? Dan staan we dag en nacht voor je klaar.

Bereken nu je premie

Deel dit bericht