Ga naar inhoud

3 september 2018Wonen

Asbest verwijderen: nog steeds een verstandige investering

Asbest is een gevaar voor de volksgezondheid en is vaak verwerkt in daken en isolatieproducten. Wat is asbest eigenlijk? Je vindt hier uitgebreide informatie.

Asbest: wat is dat eigenlijk?

Asbest is in principe een verzamelnaam voor zes mineralen en bestaat uit microscopisch kleine, naaldachtige vezels. In het verleden werd asbest vaak gebruikt vanwege de goede eigenschappen. Het was namelijk goedkoop, uiterst sterk, slijtvast en bestand tegen hoge temperaturen. Je vindt asbest tegenwoordig nog terug in oudere gebouwen en producten (zoals vloerbedekking, apparaten en schoorsteenpijpen).

Helaas bleek asbest na verloop van tijd toch niet zo goed als gedacht. De stof is namelijk behoorlijk schadelijk voor mensen. De vezels kunnen onder andere verschillende vormen van kanker en asbestose veroorzaken.

Er was sprake dat de regering asbestdaken in de buitenlucht zou gaan verbieden. Dit verbod gaat niet door. Maar dat betekent niet dat je als eigenaar van een asbestdak achterover kunt leunen. Er bestaat immers een gevaar voor de volksgezondheid.

Asbest verwijderen: dit betekent het voor particulieren

De eigenaar van een asbestdak is zelf verantwoordelijk voor het verwijderen van asbest. Als particulier mag je zelf een asbestdak (dat nog in een goede staat verkeert) van maximaal 35 vierkante meter verwijderen. Hier gelden wel strenge regels voor, dus het is slim om vooraf het stappenplan op de site van de Rijksoverheid te bekijken. Is je dak er heel slecht aan toe of is het verwaarloosd? Dan kan de gemeente zelfs eisen om het dak direct te (laten) verwijderen. 

Tip: Check je verzekeringspolissen na het verwijderen van je asbestdak(en) of overleg met je adviseur. Vaak is er een extra bedrag verzekerd op je gebouwenverzekering om goed verzekerd te zijn voor de hoge opruimingskosten van asbesthoudend materiaal na een brand. Dat kan nu vervallen.

Asbest verwijderen en de gevolgen voor ondernemers

Ook als je als ondernemer een gebouw bezit met een asbesthoudend dak, is het verstandig om het asbest te verwijderen. Wacht daar dus niet mee tot het dak helemaal verweerd is. Het is gemakkelijker en goedkoper om hele platen te verwijderen, dan platen die stuk zijn of makkelijk uit elkaar vallen. 

Als er meer ondernemers in je directe omgeving met de asbestproblematiek worstelen, levert het bundelen van je (inkoop)kracht misschien ook een besparing op. Vraag een offerte aan voor een gezamenlijk asbestsaneringsproject.

Tip: check je verzekeringspolissen na het verwijderen van je asbestdak(en) of overleg met je adviseur. Vaak is er een extra bedrag verzekerd op je gebouwenverzekering om goed verzekerd te zijn voor de hoge opruimingskosten van asbesthoudend materiaal na een brand. Dat kan nu vervallen. Heb je een milieuschadeverzekering? Dan kan het niet meer meeverzekeren van asbest een premiebesparing opleveren van 30%.

Deel dit bericht