Ga naar inhoud

30 mei 2018Gezondheid

Deze apps helpen je om te stoppen met roken

Er zijn allerlei manieren om te stoppen met roken. De een doet het cold turkey zonder hulp, de ander pas na drie boeken en een cursus. Tegenwoordig komen ook steeds meer rokers van hun vervelende verslaving af dankzij een app. We zetten een paar populaire apps voor je op een rij.

1. Smoke Free

Stoppen met roken is voor de meeste rokers niet de grootste uitdaging. Het volhouden daarentegen... Deze app speelt daarop in door allerlei statistieken bij te houden, waardoor je ook na die eerste paar dagen gemotiveerd blijft. Je ziet natuurlijk hoelang je al gestopt bent, maar je ontdekt nog veel meer interessante weetjes.

Zo zie je verschillende metertjes die de positieve effecten van het stoppen met roken laten zien. Je ziet het zuurstofniveau in je bloed toenemen, de nicotine afnemen en de kans op hart- en vaatziekten teruglopen. Ook krijg je op verschillende momenten badges als beloningen.

Geld blijft voor veel mensen ook een belangrijke motivator. Daarom zie je in deze app hoeveel geld je sinds je stopmoment hebt bespaard. Ook kun je spaardoelen instellen, bijvoorbeeld voor een nieuwe tv. De app laat je dan zien hoeveel procent van je spaardoel je al hebt bereikt dankzij je besparing.

Platform:iOS en Android
Prijs: Gratis, met betaalde extra functies (uitgebreider dashboard en extra missies)

2. Livestrong MyQuit Coach

De Livestrong Foundation is een fonds dat mensen met kanker ondersteunt, opgericht door wielrenner Lance Armstrong. Ook doet de organisatie veel op het gebied van voorlichting en preventie, onder andere met deze app.

De app biedt vooral basisfuncties, zoals het opstellen van een stopplan en het bijhouden van je vorderingen. De echte meerwaarde zit in de bijbehorende community. Via de app kun je dus met andere stoppers praten.

Mensen geven hier tips en steken elkaar een hart onder de riem op de moeilijke momenten. Maar als je eens even ongegeneerd wilt klagen over hoe moeilijk je het stoppen met roken vindt, dan ben je hier ook welkom om je hart te luchten.

Platform: iOS
Prijs: Gratis

3. Kwit

Deze app valt vooral op door de het toepassen van gamification. Het stoppen met roken lijkt zo op het spelen van een spelletje. Hoe langer je gestopt bent, hoe meer achievements je unlockt en hoe hoger het level dat je bereikt.

Al je prestaties binnen de app kun je ook weer makkelijk delen via social media. Aan de ene kant handig als een stok achter de deur. Je rookt toch minder snel weer een sigaretje als veel mensen weten dat je gestopt bent. Maar op deze manier krijg je vaak ook weer extra steun en aanmoediging uit je omgeving.

Nog een voordeel: deze app is het Nederlands. De twee andere apps zijn in het Engels, wat misschien niet voor iedereen even prettig is. Ook laat de app je een motivational card zien als je even met je telefoon schudt: een inspirerende boodschap die je helpt op de moeilijke momenten.

Platform:iOS en Android
Prijs: Gratis, met betaalde extra functies (zonder advertenties, meer motivational cards, meer goals)

Wat is de beste app om te stoppen met roken?

We hebben helaas geen cijfers kunnen vinden over het aantal mensen dat door het gebruik van zo'n app succesvol gestopt is. Het blijft natuurlijk ook een hulpmiddel en geen wondermiddel. Wat je wel van de app mag verwachten is dat deze je helpt met je motivatie om te stoppen.

Welke van deze apps dat het beste doet is ook een persoonlijke kwestie. Hou je van competitie, dan vind je in Smoke Free en Kwit precies wat je zoekt. Ben je juist meer sociaal ingesteld, dan is de app van Livestrong een goede keuze.

Nog meer hulp nodig? Kijk dan eens naar de mogelijkheden van een stoppen-met-roken-programma en de bijbehorende vergoedingen.

Deel dit bericht