Ga naar inhoud

25 januari 2023Wonen

7 tips om veilig online te shoppen

Zo’n 74% van de Nederlanders van 12 jaar en ouder heeft wel eens iets online gekocht. Dat blijkt uit de cijfers van het onderzoek ICT-gebruik van huishoudens en personen 2022. De meeste producten en diensten werden gekocht op Nederlandse websites. 22% kocht ook producten uit ander EU-landen en 12% uit andere delen van de wereld. Maar hoe weet je of je veilig online winkelt?

7 tips om veilig online te shoppen

Fraude en identiteitsdiefstal komt steeds vaker voor. Daarom is het belangrijk dat je veilig online shopt. Deze 7 tips kunnen je hierbij helpen.

Tip 1 – Zorg voor een veilige verbinding

Zorg er altijd voor dat je een beveiligde verbinding gebruikt. Een beveiligde verbinding kun je herkennen aan het "https" in de URL-balk van de browser en aan het slotje-icoon dat naast de URL verschijnt.

Tip 2 - Gebruik een creditcard

Creditcards bieden vaak beter bescherming tegen fraude dan debetkaarten. Als je creditcard wordt gebruikt voor een fraudegeval, kun je de betaling meestal ongedaan maken.

Tip 3 - Gebruik een betrouwbare betalingsdienst

Gebruik bij voorkeur bekende en gevestigde betalingsdiensten, zoals PayPal, in plaats van directe overschrijvingen naar de verkoper.

Tip 4 - Maak geen gebruik van openbare wifi-netwerken

Wifi-netwerken in openbare ruimtes, zoals bibliotheken en cafés, zijn vaak onbeveiligd en kwetsbaar voor hacking. Je kunt onder andere slachtoffer worden van identiteitsfraude. Dus maak geen gebruik van openbare wifi-netwerken, mits je een VPN gebruikt. Ook kan een mobiele hotspot uitkomst bieden.

Tip 5 - Gebruik een sterk wachtwoord

Gebruik combinaties van letters, cijfers en speciale tekens, en verander je wachtwoord regelmatig. Ga voor een wachtwoord van minimaal 14 tekens. Je kunt ook gebruik maken van deze tekens: %$@#!&*(). Je kan ook nog een extra beveiligingsstap toevoegen door gebruik te maken van multi-factor authenticatie.

Tip 6 – Deel zo weinig mogelijk persoonlijke gegevens

Deel geen persoonlijke informatie, zoals e-mailadres, telefoonnummer of adres, als het niet noodzakelijk is. En geef nooit je pincode of wachtwoord door.

Tip 7 – Check websites met Scamcheck

Check een website gemakkelijk en gratis met ScamCheck. Binnen een paar minuten krijg je uitslag van hoe de website beoordeeld is en of die veilig genoeg is.

Deel dit bericht