Ga naar inhoud

3 maart 2015Vervoer

16 jaar, dus een scooter of brommer?

Je zoon of dochter wordt 16 jaar en wil dolgraag een scooter of brommer. Dat is tegenwoordig niet meer een kwestie van aanschaffen en wegrijden. Rijbewijs, kentekenbewijs, WA-verzekering en helm moeten eerst geregeld worden. En er is meer om over na te denken.

Sinds 2006 moet iedereen die op een brommer, snorfiets of scooter wil rijden, in het bezit zijn van een geldig rijbewijs. Volwassenen die al een rijbewijs A of B hebben, mogen daarmee ook brommer rijden. Jongeren moeten eerst het rijbewijs AM halen. Net als bij de auto, bestaat ook dit examen uit een theorie- en een praktijkgedeelte. Je kind moet het theoriecertificaat al gehaald hebben voordat hij überhaupt aan lessen mag beginnen of praktijkexamen mag doen. Het theoriecertificaat is anderhalf jaar geldig en je kind mag al vanaf 15,5 jaar opgaan voor het theorie-examen. Rijlessen en praktijkexamen zijn mogelijk vanaf zijn 16e verjaardag.

Kenteken en verzekering

Is het scooterrijbewijs gehaald, dan kun je overgaan tot aanschaf van het voertuig. Je kunt een gloednieuwe scooter kopen, maar dan ben je veel duurder uit dan wanneer je kiest voor tweedehands. Wat het ook wordt, vergeet niet dat een helm verplicht is.

Ook moet het kenteken op de naam van je kind komen en de bromfiets moet WA verzekerd zijn. Rijden zonder rijbewijs of zonder verzekering leidt tot hoge boetes. De bromfiets kan ook uitgebreid verzekerd worden, zodat je kind bij schade aan de eigen bromfiets een vergoeding kan krijgen.

Wie betaalt de kosten?

De voordelen van een scooter zijn duidelijk. Lekker snel naar school en gemakkelijk grote afstanden af kunnen leggen. Maar nadelen zijn er ook. Naast eenmalige kosten zoals het halen van het rijbewijs en de aanschaf van het voertuig en de veiligheidshelm, zijn er terugkerende kosten: benzine, reparaties, scooterverzekering en eventuele verkeersboetes. Als je kind dat zelf moet betalen, kost hem dat een flinke hap uit zijn budget.

Kwetsbaar in het verkeer

Ook de verkeersveiligheid is punt van aandacht. Jongeren hebben vaak een beperkte ervaring als verkeersdeelnemer. Ze zijn bovendien mentaal en fysiek nog niet volwassen, herkennen gevaar minder snel en kunnen onder groepsdwang stoer gaan doen met alcohol en snel rijden. Als berijder van een brommer ben je bovendien behoorlijk kwetsbaar. Jaarlijks overlijden gemiddeld 47 brom- en snorfietsers en komen er 2.500 met ernstige verwondingen in het ziekenhuis terecht als gevolg van een verkeersongeval.

Wel of geen scooter? Je zult samen met je kind moeten bespreken wat een goede keuze is.

Deel dit bericht