Ga naar inhoud

Vogels in je schoorsteen

Je wilt er niet aan denken, maar het kan je toch overkomen: een vogel in je schoorsteen. Het kan ook zijn dat de vogel een nest heeft gebouwd in je schoorsteen. Het is natuurlijk noodzakelijk om de vogel, of het nest, er zo snel mogelijk uit te halen. Maar wie doet dit? Of kun je het zelf? En hoe voorkom je het in de toekomst? Wij leggen het aan je uit. 

Wat doe ik als er een vogel in mijn schoorsteen zit? 

Vogels kunnen soms in je schoorsteen vallen. Dit gebeurt meestal in het broedseizoen, wanneer ze op zoek zijn naar een plekje voor hun nest. De vogel kan helemaal naar beneden vallen en in je haard belanden, maar hij kan ook ergens vast blijven zitten. Je hoort de vogel dan vaak bewegen en geluiden maken. 

Valt de vogel tot in je haard? Dan kun je proberen om de vogel er zelf uit te halen. Zorg er dan wel voor dat je de vogel nog even binnen houdt. Het is namelijk goed om een dierenarts of opvangcentrum voor vogels te bellen. Zij kunnen de vogel medisch checken en eventueel roet van de veren verwijderen. 

Zit de vogel vast in je schoorsteen en kom je er zelf niet bij? Bel dan de brandweer of een lokaal opvangcentrum voor vogels. Zij kunnen dan de vogel eruit halen met bijvoorbeeld hoogwerkers. 

Wat doe ik als er een vogelnest in mijn schoorsteen zit? 

Zit er een vogelnest in je schoorsteen? Laat dit er dan zo snel mogelijk uithalen. Een vogelnest in je schoorsteen is namelijk erg gevaarlijk. Het zorgt vaak voor een schoorsteenbrand wanneer je jouw kachel of haard gebruikt. Daarnaast kan de lucht niet goed weg door het nest. Daardoor blijft meer CO (koolmonoxide) in je woning hangen, wat dodelijk kan zijn. 

Een vogelnest in je schoorsteen kun je niet zelf verwijderen. Het nest kan namelijk meters groot zijn en daardoor moeilijk weg te halen. Het is belangrijk dat het volledige nest wordt weggehaald, zodat er geen brandgevaar meer bestaat. Bel daarom een professionele schoorsteenveger om het nest in jouw schoorsteen te verwijderen. 

Vogels en vogelnesten in de schoorsteen voorkomen 

Het is natuurlijk het beste als je vogels en vogelnesten in je schoorsteen voorkomt. Gelukkig is dit ook makkelijk te doen. Plaats een rooster boven je schoorsteen, zodat de vogels er niet in kunnen. Zo’n rooster hoeft ook niet enorm veel geld te kosten. Je kunt het namelijk zelf maken van bijvoorbeeld kippengaas of een ander soort dun ijzer. Zorg er dan wel voor dat de gaten groot genoeg zijn om de rook door te laten. 

Je schoorsteen schoonhouden 

Een vogelnest in de schoorsteen blijft vaak onopgemerkt. Zo'n vogelnest vormt wel een enorm brandgevaar. Het is daarom verstandig om je schoorsteen ieder jaar schoon te laten maken, voordat het stookseizoen begint. Met het abonnement voor schoorsteenvegen van Univé ben jij altijd verzekerd van een goed onderhouden schoorsteen. Voor een vast bedrag per maand komen wij ieder jaar bij je langs.  

Heb je in de tussentijd een vogelnest gevonden in je schoorsteen? Bel de schoorsteenvegers van Univé en zij verwijderen het nest uit jouw schoorsteen. Dit staat los van het jaarlijks onderhoud, dus valt het buiten de maandelijkse abonnementskosten.