Ga naar inhoud

Hoe onderhoud ik mijn buitenhaard?

Het is een frisse lente- of zomeravond en je wilt gezellig buiten zitten, maar toch warm blijven. Een tuinhaard of buitenhaard is dan natuurlijk een knusse oplossing. Naast weten hoe je sociaal vuur stookt, is het ook goed om te weten hoe je je buitenhaard onderhoudt. Bij een buitenhaard krijgen we namelijk allemaal vroeg of laat te maken met roest. Kun je dit voorkomen? En hoe kom je er vanaf als je er eenmaal mee te maken hebt? We zitten de tips voor je op een rijtje.  

Kan ik roest op mijn tuinhaard voorkomen? 

Je kunt roest op je tuinhaard niet voorkomen. Roestvorming is een gevolg van grote temperatuurverschillen. Het staal van de tuinhaard zet steeds uit wanneer het warm wordt en krimpt weer wanneer het afkoelt. Hierdoor ontstaan kleine scheurtjes in het staal. Als het weer vochtig is, begint er roest te vormen in de scheurtjes.  

Je kunt er wel voor zorgen dat het langer duurt voordat er roest begint te ontstaan. Dit doe je door je tuinhaard van tevoren te behandelen met bijvoorbeeld kachelcoating. Daarnaast is goed onderhoud van je tuinhaard ook belangrijk. 

Hoe behandel ik roest op mijn tuinhaard? 

Tuinhaarden worden van verschillende materialen gemaakt. Elk materiaal vereist een andere behandeling. Er is wel een aantal algemene adviezen dat je bij de behandeling van elke kachel kunt gebruiken. Deze maatregelen zijn anders per soort roest:

Je kunt beginnende roestvorming gelukkig makkelijk behandelen. Vaak zijn een doekje en olie al voldoende om de roest weg te halen. Je kan een speciale kachelolie kopen, maar olijfolie werkt net zo goed. Na het wegpoetsen van de roest is het belangrijk om de plek te behandelen. Doe dit met een vuurvaste coating of kachelpoets. Zo bescherm je je tuinhaard en verleng je de levensduur ervan.

Heb je de roest op je tuinhaard al een tijd niet schoongemaakt en krijg je het niet weg met een beetje olie? Je kan je tuinhaard nog steeds mooi maken, maar het kost iets meer moeite. Gebruik eerst een staalborstel en daarna schuurpapier om het grootste gedeelte van de roest te verwijderen. Wrijf daarna met staalwol over het oppervlak en zorg dat je de resterende roest weghaalt. Behandel je tuinhaard hierna met hittebestendige kachelverf om deze weer splinternieuw te laten lijken.

Schoonhouden van je rookkanaal

Naast het voorkomen en behandelen van roest, is het ook belangrijk om goed te zorgen voor je rookkanaal. Bij de verbranding van hout komen deeltjes vrij die een aanslag vormen aan de binnenkant van je rookkanaal. Wanneer je de aanslag niet laat verwijderen, kan er brand ontstaan. Univé helpt je bij het onderhouden van je rookkanaal met het abonnement voor schoorsteenvegen. Voor een vast bedrag per maand komen we jaarlijks bij je langs, zodat jij veilig kunt beginnen aan het stookseizoen. 

Sluit de schoorsteenservice af