Veilig wonen
Onderzoek naar waterschade in Nederland
Univé onderzocht hoe de waterschade over Nederland verdeeld is. De reden hiervoor is om inzichten op te doen waarmee leden van de coöperatie waterschade beter kunnen voorkomen en beperken. Het onderzoek is gedaan op basis van eigen cijfers over schademeldingen. Er is daarbij gekeken naar 3 onderwerpen:
- De verschillende soorten waterschade
- De waterschade per provincie
- De waterschade in relatie tot het bouwjaar van de woning
Soorten waterschade
Voor we kijken naar de schade per provincie en bouwjaar, is het goed om te bepalen wat waterschade nu eigenlijk is. Of beter gezegd, wat de oorzaak van de schade is. Op basis van de meldingen van onze leden komen we tot de volgende soorten waterschade:
- als gevolg van neerslag (regen, sneeuw en hagel)
- als gevolg van een defecte waterleiding
- als gevolg van een verstopte of kapotte riolering
De waterschade als gevolg van een kapotte waterleiding of verstopt riool spreekt voor zich. Bij schade door neerslag is er vaak sprake van een combinatie van factoren. Een verstopte dakgoot bijvoorbeeld, waardoor het water naar binnen komt bij een hevige regenbui. Of een dakraam dat openstaat, waarna een flinke plensbui voor schade zorgt.
Waterschade per provincie
Per provincie is bekeken hoe vaak er waterschade is gemeld en wat hierbij de oorzaak was. Om dit goed te kunnen vergelijken zijn deze cijfers afgezet tegen het aantal Univé-leden met een woonverzekering in elke provincie. Dat levert interessante inzichten op.
Zo blijkt dat de meeste waterschade als gevolg van neerslag werd gemeld in Noord-Brabant. Van alle verzekerden kreeg 0,80% hiermee te maken. Ook was er relatief veel schade door regen, sneeuw en hagel in Limburg en Flevoland. Onderaan de lijst staat Zeeland, waar de minste hinder als gevolg van neerslag werd doorgegeven.
Wat betreft schade door defecte waterleidingen ziet het beeld er iets anders uit. Opnieuw werd er relatief veel schade vanuit Noord-Brabant gemeld, maar de leidingen in Limburg gaven nog meer problemen. In totaal meldde 0,93% van alle Limburgse verzekerden schade door een kapotte waterleiding. In Friesland hielden de waterleidingen het juist beter vol, hier werd de minste schade gemeld.
Waterschade en bouwjaar
Behalve naar locatie is ook gekeken naar het bouwjaar van de woning. Een logische aanname hierbij zou zijn: hoe ouder de woning, hoe vaker er waterschade wordt gemeld. Uit de cijfers blijkt dat dit iets genuanceerder ligt. Ook is hierbinnen nog een onderscheid te maken naar het soort waterschade.
Schade door neerslag kwam het meest voor bij woningen die gebouwd zijn tussen 1900 en 1940. Van de naoorlogse bouw waren het vooral huizen uit de jaren 70 die overlast hadden door regen, sneeuw of hagel. Huizen van na 2010 zijn hier zoals verwacht het best tegen bestand.
Wat betreft de waterleidingen hoeven bewoners van huizen na 2010 zich ook weinig zorgen te maken. Uit deze categorie woningen kwamen de minste meldingen van schade. Voor eigenaren van een huis met een een bouwjaar tussen 1990 en 2005 zijn de waterleidingen vaker een oorzaak van problemen. Zij meldden de meeste schade door een gesprongen leiding.
Waterschade in huis voorkomen
Een stortbui of gesprongen waterleiding is natuurlijk niet te voorkomen. Maar de schade als gevolg daarvan vaak wel. Een paar goede tips hiervoor zijn:
- Sluit ramen en deuren wanneer je van huis gaat: zo kan er bij een onverwachte stortbui minder snel schade in huis ontstaan.
- Maak regelmatig de dakgoot en regenpijp schoon: zo voorkom je dat vuil en bladeren zich ophopen, waardoor het water niet weg kan. Met onze dakgootservice ben je altijd verzekerd van een schone en goed onderhouden dakgoot.
- Periodiek cv-onderhoud: een monteur ziet vaak tijdig of er risico op lekkage is door een niet goed werkende cv.
- Plaats een waterslot op de wasmachine: deze voorkomt waterschade wanneer de waterslang breekt.
- Plaats een watermelder: zo word je snel gewaarschuwd als er lekkage is en kun je de schade beperken.