Veelgestelde vragen over Veilig Wonen
Algemeen
Veilig Wonen met Univé heeft een looptijd van een jaar en is daarna maandelijks opzegbaar. Gaat u binnen die termijn verhuizen? Dan kan de nieuwe bewoner uw abonnement overnemen. Natuurlijk kunt u voor uw nieuwe huis weer een nieuw Veilig Wonen-abonnement afsluiten. Ook daarvoor kunt u mailen naar veiligwonen@unive.nl.
Als klant neemt u Veilig Wonen af bij Univé. Daarom garanderen wij dat het goedkomt. Wij werken met meerdere partijen samen en schakelen een partij in die op dat moment beschikbaar is. Daarom kunnen we op voorhand niet aangeven wie er bij u langskomt. Het is dan ook niet mogelijk om rekening te houden met uw eventuele voorkeur.
Bij een storing kunt u bellen met 0592 348 911. De storingsmelding zal dan worden doorgezet naar een monteur. Die belt u terug en plant met u een afspraak om de storing op te komen lossen. De monteur zal dan in ieder geval uiterlijk de volgende dag bij u aanwezig zijn.
Cv-ketel onderhoud
Als de verwarming of het water niet meer goed warm wordt, is het tijd om de cv bij te vullen. U vult de cv ook bij na het ontluchten van uw cv. Het kan een paar keer per jaar nodig zijn om uw bij te vullen.
Om goed te kunnen werken is het belangrijk dat de cv-ketel de juiste druk heeft. Is de druk te laag, dan moet u de cv bijvullen. Is de druk te hoog, dan moet u de cv ontluchten.
Bij elk verbrandingsproces ontstaat koolmonoxide, dus ook in uw cv-ketel. Het is dus heel normaal dat er iets koolmonoxide vrijkomt. Bij een slecht afgestelde cv kan er meer koolmonoxide vrijkomen. Het wordt een probleem als deze niet goed afgevoerd kan worden, bijvoorbeeld door een lekkage. Dan ontstaat de kans op koolmonoxidevergiftiging.
Dat verschilt per cv-ketel, maar het kan een paar keer per jaar nodig zijn om uw cv bij te vullen. Na het ontluchten van uw cv is het sowieso nodig om deze bij te vullen. Ook als het water of de verwarming niet meer warm wordt, kan het nodig zijn om de cv bij te vullen.
De monteur is in het geval van een storing zo snel mogelijk bij u: uiterlijk de volgende dag, ook in het weekend. Heeft u een storing? Bel dan met 0592 348 911 om uw storing door te geven. Dit kan 24 uur per dag.
De eerste inspectiebeurt wordt uitgevoerd voordat uw abonnement ingaat. Tijdens de inspectie wordt uw cv-ketel uitgebreid nagekeken en gekeurd. Hiermee bepalen we de staat van het toestel en of deze in onderhoud kan worden genomen. Zijn er reparaties nodig, dan worden deze in overleg met u direct uitgevoerd. Na goedkeuring wordt de cv-ketel in onderhoud genomen.
Bij beide abonnementen krijgt u dezelfde service: elke twee jaar onderhoud aan uw cv en een monteur bij storingen. Het verschil zit in de kosten die bij het abonnement zijn inbegrepen. Cv-ketel onderhoud All-in is inclusief arbeidsloon voor storingen en onderdelen voor kleine reparaties. Bij Cv-ketel onderhoud Basis worden deze kosten bij u in rekening gebracht.
Voor het wijzigen of opzeggen van uw abonnement kunt u een e-mail sturen naar diensten@unive.nl.
Onze cv-ketel abonnementen zijn geschikt voor alle cv-ketels, óók voor cv-ketels die samenwerken met (hybride) warmtepompen. Je kunt dus gerust ons cv-ketel onderhoud aanvragen voor jouw ketel.
Let wel: wil je ook onderhoud voor de warmtepomp zelf? Dan heb je daar een apart abonnement voor nodig. Dit abonnement bieden wij (nog) niet aan.
Alarm in huis
Om te beginnen heeft u het Alarm in huis-systeem nodig. Het Alarm in huis-systeem biedt in de meeste gevallen voldoende bescherming tegen inbraak voor de begane grond van een huis of voor een appartement. U breidt het alarmsysteem eenvoudig uit met extra draadloze accessoires zoals een rookmelders, lekkagemelders, beveiligingscamera's en extra inbraakmelders.
Ja. In de huiscentrale (onderdeel van het alarmsysteem) is een zeer luide sirene ingebouwd (104 db). De sirene kunt u eenvoudig in- of uitschakelen via uw persoonlijke WoonVeilig beheeromgeving op het internet. Hierdoor kunt u uw alarmsysteem instellen als stil alarm of als luid alarm. Tevens bestaat er de mogelijkheid om het alarmsysteem eenvoudig en draadloos uit te breiden met extra binnensirenes en een buitenalarmlicht. Zo kunnen uw buurtbewoners en eventuele hulpdiensten direct zien waar er alarm is geslagen.
De Alarm in huis beveiligingsdienst houdt 24 uur per dag je huis goed in de gaten. Bij een alarmmelding worden u en uw contactpersonen door ons direct gewaarschuwd per sms, telefoon of e-mail. Zo kan er direct actie ondernomen worden om verdere schade te voorkomen. In het geval van een inbraakalarm zal de eerste contactpersoon direct gewaarschuwd worden. Vervolgens worden de andere contactpersonen achtereenvolgens geïnformeerd met een interval van 90 seconden. In het geval van een brand- of paniekalarm worden direct alle contactpersonen tegelijk gewaarschuwd.
Met dit pakket worden u en uw contactpersonen (zoals uw buren, vrienden en familie) automatisch gewaarschuwd. Wanneer deze contactpersonen vervolgens verdachte zaken signaleren, kunnen zij direct contact opnemen met hulpdiensten zoals de politie of de brandweer. Natuurlijk alleen in de gevallen waarin zelf ingrijpen niet mogelijk is.
Bij een alarmmelding waarschuwen wij u en uw contactpersonen direct per sms, telefoon of e-mail. Zo kan er direct actie worden ondernomen om verdere schade te voorkomen.
In het geval van een inbraakalarm zal direct de eerste contactpersoon worden gewaarschuwd. Vervolgens informeren wij achtereenvolgens de andere contactpersonen met een interval van 90 seconden.
In het geval van een brand- of paniekalarm worden direct alle contactpersonen tegelijk gewaarschuwd.
Schoorsteen vegen
Dit is mogelijk, maar geen onderdeel van het abonnement. Neem hiervoor contact op met Univé.
De schoorsteenveger die bij u langs komt, bepaalt met zijn expertise wat de beste en meest efficiënte manier van vegen is. Het uitgangspunt is dat er van bovenaf geveegd wordt, tenzij de schoorsteenveger het veiliger en geschikter vindt om van onderaf te vegen. Een rieten dak of plat dak wordt altijd van bovenaf geveegd.