Ga naar inhoud

CO-melder plaatsen: hoe blijft u het veiligst?

Hoe werkt een CO-melder (koolmonoxidemelder) precies, op welke hoogte kunt u hem precies plaatsen en is hij nu wel of niet verplicht? U leest er hier meer over.

Zo werkt een CO-melder

De sensor in een koolmonoxidemelder bestaat uit een gel waar onder meer zwavelzuur in zit. Dit reageert met CO wanneer dit in een te grote hoeveelheid in de lucht zit. Er zit een ingebouwde timer in de CO-melder, zodat hij niet te snel af gaat. Maar als hij alarm slaat, is er dus ook echt acuut gevaar. 

Is een CO-melder verplicht?

Nee, op dit moment is het nog niet verplicht om een koolmonoxidemelder in huis te hebben hangen. Maar we raden het u wel sterk aan om er eentje te plaatsen. Een CO-melder kan u immers waarschuwen in het geval dat er koolmonoxidevergiftiging dreigt. Dat wilt u toch koste wat het kost voorkomen? Een CO-melder kopen en ophangen is dan een kleine moeite. 

Wat is de ideale CO-melder-hoogte?

Tussen uw heup en uw schouder is de ideale hoogte voor een CO-melder. Of meet ongeveer 1,5 meter af met uw rolmaat. Doordat koolmonoxide niet stijgt, zoals rook wel doet, blijft het ongeveer in het midden van de ruimte hangen. Daarom is dit de beste hoogte om het gehalte koolmonoxide te meten,

Waar moet u de CO-melder plaatsen?

  • Als het gaat om de ruimte waar uw cv-ketel staat: hang hem minimaal 50 cm van de ketel voor optimaal effect.

  • Woont u in een open appartement of studio: plaats de CO-melder dan dicht bij uw slaapplek en zo ver mogelijk van de kookruimte.

  • Plaats bij voorkeur een melder op elke verdieping.

Koolmonoxidevergiftiging voorkomen met cv-onderhoud van Univé

Als u wilt voorkomen dat de CO-melder aan het werk moet in uw huis, is het advies om uw cv-ketel minimaal één keer per twee jaar te laten onderhouden. Univé heeft hiervoor een handig onderhoudsabonnement: cv-onderhoud. Voor een vast bedrag per maand komt er dan elke 2 jaar eenvakman bij u langs om uw cv-ketel te onderhouden. Zo voorkomt u koolmonoxidevergiftiging, een koude douche of zelfs brand. Ook krijgt u altijd hulp bij storingen. Cv-onderhoud maakt deel uit van Veilig Wonen. Dat is een verzameling diensten die allemaal te maken hebben met zorgeloos wonen.