Ga naar inhoud

Is het verplicht om mijn scootmobiel te verzekeren?

Het antwoord op deze vraag is ja. In Nederland is het verplicht om jouw scootmobiel te verzekeren. Wist je dat een scootmobiel een motorrijtuig is? Een scootmobiel is een gehandicaptenvoertuig met een motor. Hoewel een scootmobiel niet zo snel gaat, kunnen ze toch schade veroorzaken.

Scootmobiel verzekeringsplicht

Staat de scootmobiel op jouw naam? Dan ben jij verplicht om een scootmobielverzekering af te sluiten. Als je met jouw scootmobiel op de openbare weg rijdt, moet de scootmobiel verzekerd zijn. Ook als de scootmobiel niet op een openbare weg rijdt, geldt er nog steeds een verzekeringsplicht. Als je in een verzorgingshuis met een scootmobiel rijdt, bevind je je niet op een openbare weg maar wel op een openbaar gebied. Dan geldt er nog steeds een verzekeringsplicht.

Welke verzekering moet ik kiezen?

In Nederland is het wettelijk verplicht om jouw scootmobiel minimaal WA te verzekeren. Een WA-scootmobielverzekering vergoedt de schade die jij hebt veroorzaakt aan anderen en aan spullen van anderen. Je hebt ook de keuze om een All Risk-scootmobielverzekering (WA volledig casco) af te sluiten. Met All Risk wordt de schade aan jouw eigen scootmobiel vergoed. Zelfs als je deze zelf hebt veroorzaakt. 

Scootmobiel verzekeren met aanvullende dekkingen

Je kunt de scootmobielverzekering zo compleet maken als je dat zelf wilt. Zo heb je de keuzes uit de volgende dekkingen:

  • Opzittendenverzekering om jou en eventuele passagiers goed te verzekeren.
  • Rechtshulp Verkeer voor deskundige juridische hulp bij schade of problemen met jouw scootmobiel, bijvoorbeeld door een aanrijding. 

Informatie over de verzekeringssticker

Als je een scootmobielverzekering hebt afgesloten, dan ontvang je een verzekeringssticker. De verzekeringssticker is een bewijs van verzekering en is vergelijkbaar met een kenteken. De verzekeringssticker moet je goed zichtbaar op de scootmobiel plakken. De verzekeringssticker plak je op de achterkant van je scootmobiel. De verzekeringssticker heeft een combinatie van 3 letters en 3 cijfers.

Elk jaar een nieuwe verzekeringssticker

Voor een verzekeringssticker is er een wettelijke procedure. Als je een scootmobielverzekering hebt afgesloten, krijg je elk jaar een nieuwe verzekeringssticker. De scootmobielverzekering loopt van 1 mei tot 1 mei volgend jaar. De verzekeringssticker wordt voor het nieuwe jaar door Univé in de 1e week van april toegestuurd. Plak de nieuwe verzekeringssticker voor 1 mei op jouw scootmobiel. 

Wat gebeurt er als je jouw scootmobiel niet verzekert?

Als je onverzekerd rondrijdt met je scootmobiel, dan loop je kans op een boete. Bij een ongeluk met een niet-verzekerde scootmobiel kunnen er verschillende problemen ontstaan. De schade die wordt veroorzaakt, wordt niet door een verzekering betaald. Dit betekent dat jij de veroorzaakte schade zelf moet betalen. Deze kosten kunnen vaak flink oplopen, zeker wanneer er sprake is van gewonden. Daarom zijn eigenaren van scootmobielen wettelijk verplicht om een scootmobielverzekering af te sluiten.

Direct online jouw scootmobielverzekering afsluiten

Ben je nog op zoek naar een goede scootmobielverzekering? Bij Univé regel je dit snel en makkelijk online op de website. Je hoeft maar paar gegevens in te vullen, beantwoord enkele vragen en dan is jouw aanvraag binnen. Je hoeft alleen te wachten op jouw verzekeringssticker. Daarna kun je direct verzekerd de weg op met jouw scootmobiel. 

Sluit nu jouw scootmobielverzekering af

Of bereken je premie