Ga naar inhoud

Onbezorgd op vakantie

Goed voorbereid naar Turkije

Algemene informatie

Turkije is een populaire vakantiebestemming voor Nederlanders. Het is echter goed om u te realiseren dat er allerlei andere regels en gebruiken zijn dan in Nederland. Ons advies is dan ook om de reisadviezen voor Turkije van het Ministerie van Buitenlandse zaken goed te bestuderen. Zo wordt homoseksualiteit niet algemeen geaccepteerd in Turkije, staan er strenge straffen op het gebruik en handel in verdovende middelen en gelden er extra controles voor Nederlanders die ook de Turkse nationaliteit hebben.

Vaccinaties

In sommige gebieden binnen Turkije komen malaria en hondsdolheid voor. Verder worden inentingen tegen Hepatitis A en DTP aanbevolen. Het vaccinatieadvies voor Hepatitis B is persoonsgebonden. Als zich een incident voordoet, neem dan direct contact op met de Univé Alarmcentrale, ook als u vooraf wel ingeënt bent.

Zorgkwaliteit

In algemene ziekenhuizen is er dekking op EHIC en de zorg varieert van kwaliteit, van goed tot een niveau ruim onder wat wij in Nederland gewend zijn. Verder dient u er rekening mee te houden dat er mogelijk contact afgerekend moet worden, dat er een behoorlijke taalbarrière kan zijn en dat er een dringend beroep op familieleden kan worden gedaan wanneer een familielid meerdere dagen in een ziekenhuis verzorgd moet worden. Private klinieken accepteren geen EHIC en kosten kunnen veel hoger zijn dan het Nederlandse tarief. Trekt u de bergen in en breekt u uw enkel, dan kan deze behandeling – waarvoor in Nederland via de basisverzekering doorgaans zo’n 500 euro vergoed wordt – zomaar 3.000 euro kosten.  Het is daarom verstandig om een reisverzekering met dekking met medische kosten af te sluiten. Of kies bij uw zorgverzekering voor een aanvullende verzekering, bijvoorbeeld Hulp op reis.

Medicijnen

Gebruikt u specifieke medicijnen? Vraag ruim voor vertrek een gezondheidsverklaring aan waaruit blijkt dat u de medicijnen op doktersvoorschrift gebruikt. Het kan zijn dat deze verklaring gewaarmerkt dient te worden. Neem voldoende medicatie mee voor uw reisduur en houdt rekening met een eventuele latere terugkeer door onvoorziene omstandigheden. Kijk op www.hetcak.nl voor meer informatie.

Hulpdiensten

  • Nederlandse Ambassade: Hilal Mahallesi Turan Güneş Blv, Hollanda Cd. 5, 06550 Ankara, Tel.
  • +90 312 409 1800
  • Nooddiensten algemeen: 112
  • Politie: 155
  • Ambulance: 112
  • Brandweer: 110

Veiligheidsrisico's

Reizigers wordt dringend afgeraden om wegens de politieke- en veiligheidsomstandigeden in de regio af te reizen naar de grensgebieden met Irak en Syrië. Voor een aantal andere regio’s gelden ook serieuze waarschuwingen. Voor heel Turkije geldt verder een verhoogd risico op terroristische aanslagen. Vooral in de zomermaanden kunnen bosbranden daarnaast voor gevaar zorgen en veel schade aanrichten. Reist u in of naar een gebied waar bosbranden zijn of kunnen ontstaan? Volg de berichten in de media en laat u goed informeren over de situatie. Raadpleeg voor actuele informatie over het huidige veiligheidsrisico www.nederlandwereldwijd.nl/landen.

Met de auto op vakantie

Winterbanden worden aangeraden bij winterse omstandigheden en sneeuwkettingen kunnen verplicht worden gesteld.

Turkije kent geen milieuzones. Op de meeste snelwegen en enkele bruggen in Turkije moet tol betaald worden. Informeer tijdig bij de verhuurder hoe deze tol moet worden betaald.

Tankstations hanteren afwijkende namen. Benzine (Euro95) heet Kursunsuz/Super/Süper Kursunsuz 95, Diesel wordt ook wel Dizel/Motorin/Mazot genoemd en LPG heet Otogaz/Lpg Otogazlı/Gaz/LPG gazları in Turkije.

Verplicht om mee nemen zijn de twee gevarendriehoeken, brandblusser, reservewiel en verbanddoos.

De maximale snelheid (voor auto’s en motoren) is afwijkend ten opzichte van Nederland. Op autosnelwegen is 120 km/u, op autowegen 110 km/u, buiten de bebouwde kom 90 km/u en binnen de bebouwde kom is de maximale snelheid 50 km/u, tenzij anders aangegeven.

Bijzonderheden

In heel Turkije vinden regelmatig politieke demonstraties plaats, vooral in de grotere steden. De politie treedt daarbij regelmatig hard op. Vermijd daarom samenscholingen, mensenmassa’s en demonstraties en volg het plaatselijke nieuws via de media. Vraag bij uw hotel om informatie.
Turkije ligt daarnaast in een aardbevingsgevoelig gebied en er kunnen zware aardbevingen voorkomen.

Handig om te weten

  • Munteenheid: Turkse lire.
  • Elektriciteit: geen verloopstekker nodig.
  • Eten en drinken: op sommige plekken is het leidingwater, net als een aantal andere landen rond de Middellandse zee, licht gechloreerd en kan het daardoor bij sommigen maag- en darmklachten veroorzaken. Bij twijfel kan sowieso water uit flessen worden gebruikt, dat praktisch overal verkrijgbaar is.
  • Tijdsverschil: twee uur later dan in Nederland. Verder kent Turkije geen aparte zomertijd.
  • Taal: bij bezienswaardigheden, in hotels en in de meest toeristische gebieden, dus met name langs de kusten, kun je over het algemeen uit de voeten in het Engels.

Meer informatie voor een onbezorgde vakantie: