Ga naar inhoud

Onbezorgd op vakantie

Goed voorbereid naar Spanje

Algemene informatie

Spanje kent behoorlijke verschillen in weersomstandigheden, vooral vanwege de hoogteverschillen en droge gebieden. Gaat u naar streken als de Pyreneeën of de Sierra Nevada, bereid u dan (extra) goed voor. Het droge, warme weer kan verder bosbranden veroorzaken. Vooral in de zomermaanden kunnen deze veel schade aanrichten. Reist u in of naar een gebied waar bosbranden zijn of kunnen ontstaan? Volg de berichten in de media en laat u goed informeren over de situatie.

Vaccinaties

Er is een rabiësrisico (hondsdolheid) in Mellila, een klein stuk Spaans grondgebied aan de kust van Marokko. Voor meer informatie over het voorkomen van rabiës kunt u de website van de GGD raadplegen. Een belangrijke tip is om alle contact met dieren te vermijden. Voorkom dat dieren u krabben, bijten of likken. Dieren zoals honden, katten, apen, vleermuizen kunnen besmet zijn. Neem, als zich een incident voordoet, direct contact op met de Univé Alarmcentrale, ook als u vooraf ingeënt bent.

Zorgkwaliteit

De kwaliteit van zorg in Spanje is over het algemeen zeer goed, al laat daarnaast zelfs in ziekenhuizen het Engels van medewerkers soms te wensen over. Er zijn staatsziekenhuizen, die de EHIC accepteren, en private klinieken. Deze laatste accepteren geen EHIC en kosten kunnen veel hoger zijn dan in Nederland.

Gaat u bijvoorbeeld skiën in de Sierra Nevada, bergbeklimmen in de Pyreneeën of bent u van plan om een scooter te huren? Check dan zeker uw verzekeringen en bereid u natuurlijk goed voor. Verder is het belangrijk dat u bij een (mogelijke) ziekenhuisopname zo snel mogelijk contact opneemt met de Univé Alarmcentrale. Ter vergelijking: in Nederland wordt via de basisverzekering doorgaans zo’n 500 euro vergoed voor de behandeling van een gebroken enkel. In Spanje kan dit al snel oplopen tot zo’n 2.500 euro. Het is daarom verstandig om een reisverzekering met dekking medische kosten af te sluiten. Of sluit bij uw zorgverzekering een aanvullende verzekering af, bijvoorbeeld Hulp op reis.

Medicijnen

Gebruikt u specifieke medicijnen? Vraag ruim voor vertrek een gezondheidsverklaring aan waaruit blijkt dat u de medicijnen op doktersvoorschrift gebruikt. Het kan zijn dat deze verklaring gewaarmerkt dient te worden. Neem voldoende medicatie mee voor uw reisduur en houdt rekening met een eventuele latere terugkeer door onvoorziene omstandigheden. Kijk op www.hetcak.nl voor meer informatie.

Hulpdiensten

  • Nederlandse Ambassade: Pº de la Castellana 259-D, Torre Espacio - Verdieping 36, 28046 Madrid, Tel. +34913537500
  • Nooddiensten algemeen: 112
  • Politie: 091
  • Ambulance: 061
  • Brandweer: 080

Gezondheidsrisico's

Er zijn geen bijzondere gezondheidsrisico’s bekend.

Veilgheidsrisico's

In Spanje zijn de veiligheidsrisico's vergelijkbaar met Nederland. In algemene zin goed op uzelf en uw eigendommen letten geldt dus ook in Spanje. Pas wel specifiek op voor criminelen die zich voordoen als agent. Ze gebruiken trucs om automobilisten te laten stoppen en hen vervolgens te beroven. Bijvoorbeeld door te gebaren, tegen de achterkant van de auto aan te rijden of een voorwerp tegen de auto te gooien. Wees alert op autosnelwegen en parkeerplaatsen, vooral in Noordoost Spanje, bij grens met Frankrijk en op de snelweg van Barcelona naar Valencia. Raadpleeg voor actuele informatie over het huidige veiligheidsrisico www.nederlandwereldwijd.nl/landen.

Met de auto op vakantie

Winterbanden worden aangeraden bij winterse omstandigheden en sneeuwkettingen kunnen verplicht worden gesteld met een bord.

In sommige Spaanse steden, zoals in Madrid en Barcelona, zijn milieuzones ingericht. Deze autoluwe zones zijn meestal alleen toegankelijk voor vergunninghouders.

Het Spaanse hoofdwegennet bestaat uit autopistas (autosnelwegen, meestal tol) en autovías (tolvrije autowegen, expreswegen).

Tankstations hanteren afwijkende namen. Benzine (Euro95) heet Gasolina sin plomo 95, Diesel wordt Gasoleo / Diesel / Aceite genoemd en LPG noemen de Spanjaarden GPL.

Verplicht om mee nemen zijn de gevarendriehoek, veiligheidshesje (wordt geadviseerd om voor alle inzittenden een veiligheidshesje mee te nemen in de auto) en reservewiel (behalve bij run flat tires).

De maximale snelheid (voor auto’s en motoren) is afwijkend ten opzichte van Nederland. Op autosnelwegen is 120 km/u, op autowegen 100 km/u, buiten de bebouwde kom 90 km/u en binnen de bebouwde kom is de maximale snelheid 50 km/u, tenzij anders aangegeven.

Tip! Gaat u met uw eigen auto op vakantie? Zorg dan dat u de pechhulp in uw reisverzekering afsluit. Zo bent u goed verzekerd bij een ongeval en heeft u recht op vervangend vervoer.

Bijzonderheden

Spanje kent weinig tot geen bijzondere gebruiken die u normaal gesproken kunnen belemmeren op vakantie. Eén van de uitzonderingen betreft de boetes die je riskeert op het eiland Mallorca als je in bikini of zwembroek in een openbare ruimte komt, zoals een restaurant of een supermarkt.

Handig om te weten

  • Munteenheid: euro.
  • Elektriciteit: geen verloopstekker nodig.
  • Eten en drinken: het leidingwater is over het algemeen van goede kwaliteit maar drinkwater is ook vrijwel overal in flessen te koop.
  • Tijdsverschil: geen, behalve op de Canarische eilanden, waar het een uur vroeger is dan in Nederland en het vasteland van Spanje.
  • Taal: in de meest toeristische gebieden, dus met name langs de kusten, kun je over het algemeen uit de voeten in het Engels, Frans of Duits. In de minder toeristische gebieden wordt het qua talenkennis al snel veel minder en is het zeker aan te raden om een boekje met de meest gebruikte woorden en uitdrukkingen bij de hand te hebben.

Meer informatie voor een onbezorgde vakantie: