Ga naar inhoud

Onbezorgd op vakantie

Goed voorbereid naar Griekenland

Algemene informatie

Griekenland is een over het algemeen een zeer veilig en toegankelijk vakantieland. Al decennialang komen er relatief veel Nederlanders, die met name de kusten/eilanden opzoeken en waar het Griekse toerisme goed op ingesteld is. In het noorden van het land kan het weer in de bergachtige gebieden, zoals rond de berg Olympus, snel omslaan. Het droge, warme weer kan daarnaast overal in het land bosbranden veroorzaken. Vooral in de zomermaanden kunnen deze veel schade aanrichten. Reist u in of naar een gebied waar bosbranden zijn of kunnen ontstaan? Volg de berichten in de media en laat u goed informeren over de situatie.

Vaccinaties

Er gelden geen aanbevolen of zelfs verplichte vaccinaties. Wel bestaat er een rabiësrisico en voor meer informatie over het voorkomen van rabiës kunt u de website van de GGD raadplegen. Een belangrijke tip is om alle contact met dieren te vermijden. Voorkom dat dieren u krabben, bijten of likken. Dieren zoals honden, katten, apen, vleermuizen kunnen besmet zijn. Neem, als zich een incident voordoet, direct contact op met de Univé Alarmcentrale, ook als u vooraf wel ingeënt bent.

Zorgkwaliteit

Het niveau van de medische zorg in Griekenland is naar onze maatstaven redelijk. Belangrijk is wel om te realiseren dat specialistische hulp op de vele eilanden vaak beperkt is, al gebruikt men in Griekenland helikopters voor noodgevallen. Ook taalverschillen kunnen problematisch zijn. Private klinieken accepteren verder geen EHIC en kosten kunnen veel hoger zijn dan het Nederlandse tarief. Ter vergelijking: in Nederland wordt via de basisverzekering doorgaans zo’n 500 euro vergoed voor de behandeling van een gebroken enkel. In Griekenland kan dit, bijvoorbeeld als gevolg van een scooterongeluk, al snel oplopen tot zo’n 1.500 euro. Bij complicaties of wanneer vervoer vanuit een afgelegen gebied nodig is, kan dit nog verder oplopen.  Het is daarom verstandig om een reisverzekering met dekking met medische kosten af te sluiten.

Medicijnen

Gebruikt u specifieke medicijnen? Vraag ruim voor vertrek een gezondheidsverklaring aan waaruit blijkt dat u de medicijnen op doktersvoorschrift gebruikt. Het kan zijn dat deze verklaring gewaarmerkt dient te worden. Neem voldoende medicatie mee voor uw reisduur en houdt rekening met een eventuele latere terugkeer door onvoorziene omstandigheden. Kijk op www.hetcak.nl voor meer informatie.

Hulpdiensten

  • Nederlandse Ambassade: Leoforos Vassileos Konstantinou 5-7, 10674 Athene, Tel. +302107254900
  • Nooddiensten algemeen: 112
  • Politie: 100
  • Ambulance: 166
  • Brandweer: 199
  • Toeristenpolitie: 171

Gezondheidsrisico's

Er zijn geen bijzondere gezondheidsrisico’s bekend. In Griekenland kan wel rabiës (hondsdolheid) bij zoogdieren voorkomen en onder meer in Athene lopen behoorlijk wat straathonden rond. Verder lopen overal in Griekenland honden vaak los rond. Vermijd contact met deze en andere (zoog)dieren. Bespreek met een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige of vaccinatie voor u zinvol is.

Veiligheidsrisico's

In Griekenland zijn de veiligheidsrisico's vergelijkbaar met Nederland. In algemene zin goed op uzelf en uw eigendommen letten geldt dus ook in Griekenland. Pas wel specifiek op voor zakkenrollers in en rond Athene. Verder ligt Griekeland in een gebied waar regelmatig aardbevingen voorkomen; deze zijn echter zelden hevig van aard. Vanwege allerlei politieke omstandigheden komen er in Athene zo nu en dan demonstraties met rellen voor. Raadpleeg voor actuele informatie over het huidige veiligheidsrisico www.nederlandwereldwijd.nl/landen.

Met de auto op vakantie

Griekenland kent geen milieuzones. Op de meeste snelwegen in Griekenland moet tol betaald worden. Let op: In veel gevallen kan uitsluitend contant betaald worden, en niet met een creditcard.

Tankstations hanteren afwijkende namen. Benzine (Euro95) heet Amoliwdi Wensina, Unleaded of 95 Oktan, Diesel wordt ook wel Petroleo genoemd en LPG komt in Griekenland bijna niet voor.

Verplicht om mee nemen zijn de gevarendriehoek, brandblusser en verbanddoos.

De maximale snelheid (voor auto’s en motoren) is afwijkend ten opzichte van Nederland. Op autosnelwegen is 130 km/u, op autowegen 110 km/u, buiten de bebouwde kom 90 km/u en binnen de bebouwde kom is de maximale snelheid 50 km/u, tenzij anders aangegeven.

Bijzonderheden

Griekenland kent weinig tot geen bijzondere gebruiken die u normaal gesproken kunnen belemmeren op vakantie.

Handig om te weten

  • Munteenheid: euro.
  • Elektriciteit: geen verloopstekker nodig.
  • Eten en drinken: op sommige plekken is het leidingwater licht gechloreerd en kan het daardoor bij sommigen maag- en darmklachten veroorzaken. Bij twijfel kan sowieso water uit flessen worden gebruikt, dat praktisch overal verkrijgbaar is.
  • Tijdsverschil: een uur later dan in Nederland.
  • Taal: in de meest toeristische gebieden, dus met name langs de kusten, kun je over het algemeen uit de voeten in het Engels. In de minder toeristische gebieden wordt het qua talenkennis al snel veel minder en is het zeker aan te raden om een boekje met de meest gebruikte woorden en uitdrukkingen bij de hand te hebben.

Meer informatie voor een onbezorgde vakantie: