Ga naar inhoud

Betalen en pinnen in Portugal

Wil je op vakantie naar Portugal? Dan is het wel zo handig om te weten hoe je daar kunt betalen. Bijvoorbeeld als je uit eten gaat, of souvenirs wilt kopen. Is het mogelijk om met je eigen pinpas te pinnen in Portugal, of moet je contant geld meenemen? Heb je een creditcard nodig om te betalen in Portugal? Je leest het op deze pagina. 

Munteenheid Portugal 

In Portugal kun je gewoon met de euro betalen. Portugal is namelijk een lidstaat van de Europese Unie (EU). Daarom wordt hier al sinds 2002 met de euro betaald. Vóór de euro werd in Portugal betaald met de Portugese escudo. Deze werd afgeschaft met de invoering van de euro. Je hoeft voor je vertrek naar Portugal dus niet je contante geld om te wisselen naar een andere munteenheid. Ook hoef je geen rekening te houden met een wisselkoers. 

Pinpas of creditcard in Portugal 

Je kunt op de meeste plekken in Portugal gewoon pinnen. Dit kan met jouw Nederlandse pinpas: je hoeft hier geen speciale betaalpas voor te regelen. Ook creditcards worden op veel plekken geaccepteerd als betaalmiddel. Voor het huren van een auto is een creditcard vaak zelfs vereist om te betalen. Het is in Portugal niet altijd mogelijk om te pinnen voor kleine bedragen. Bijvoorbeeld voor het kopen van een broodje in een kleine bakkerij, of een kopje koffie in een café. Daarom is het verstandig om naast je pinpas of creditcard ook altijd wat contant geld bij je te dragen. Zo weet je zeker dat je overal kunt betalen. 

Geen contant geld bij de hand? Je vindt in Portugal op veel plekken geldautomaten (caixa eletrônico) waar je contant geld kunt pinnen. Zeker in steden zul je geldautomaten in veel straten terugvinden. Let op: voor het opnemen van contant geld uit een geldautomaat kan wel een klein bedrag gerekend worden. 

Betalen met je telefoon in Portugal 

Heb je de optie om contactloos te betalen met een digitale pinpas in je telefoon? Dan kun je dit ook gewoon in Portugal doen. Dit is mogelijk op alle plekken met een pinautomaat in de winkel. Als je hier contactloos kunt betalen, kun je dit zowel met een fysieke als digitale pinpas doen. 

Goed verzekerd op reis naar Portugal 

Ga je op reis naar Portugal? Dan is het verstandig om eerst een goede reisverzekering af te sluiten. Daarmee ben je verzekerd van hulp als er iets misgaat, bijvoorbeeld als je je bagage kwijtraakt of ziek wordt tijdens je vakantie. Zo kun je zorgeloos op reis naar Portugal. Een reisverzekering sluit je bij Univé gemakkelijk online af. Daarbij bereken je meteen de hoogte van jouw premie.  

Bereken jouw premie