Ga naar inhoud

Betalen en pinnen in Oostenrijk

Om goed voorbereid op vakantie naar Oostenrijk te gaan, is het fijn om te weten hoe je hier kunt betalen. Kun je bijvoorbeeld wel pinnen in Oostenrijk? Of moet je een creditcard of contanten meenemen als je hier wilt winkelen of uit eten gaan? Hoe het precies zit met betalen in Oostenrijk en of je hier ook met de euro kunt betalen, lees je hier. 

Betaalmiddel in Oostenrijk 

Oostenrijk is net als Nederland lid van de EU en de eurozone. Dat betekent dat hier ook met de euro betaald wordt. Dit is al zo sinds het jaar 2002. Daarvoor werd in het land betaald met de Oostenrijkse schilling. Deze werd afgeschaft toen de euro werd ingevoerd als munt in Oostenrijk. Er is dus geen wisselkoers waar je rekening mee moet houden als je betaalt in Oostenrijk. Ook hoef je contant geld dat je meeneemt op reis niet om te wisselen voor een andere munteenheid. 

Pinnen in Oostenrijk 

Geen zorgen: je kunt gewoon pinnen in Oostenrijk. Jouw pinpas wordt hier net als in Nederland geaccepteerd als geldig betaalmiddel. Je kunt in de meeste winkels, restaurants en hotels je pinpas gebruiken om mee te betalen. In kleinere winkeltjes of horecazaken kan het soms zijn dat je niet kunt pinnen, maar contant moet betalen. Dit omdat daar niet altijd een pinautomaat geïnstalleerd is. Ook in taxi’s is dit vaak het geval. Gelukkig zijn in Oostenrijk op veel plekken, ook in kleine dorpjes, banken en bankautomaten aanwezig. Hier kun je contant geld opnemen. Let wel op dat daarbij een klein bedrag, bijvoorbeeld € 1,- of € 2,-, in rekening gebracht kan worden voor de opname. 

Een creditcard meenemen hoeft dus niet per se. Als je een creditcard hebt waar je mee betaalt, kun je deze ook gebruiken in Oostenrijk. Let wel op dat dit niet overal geaccepteerd wordt. In tankstations, hotels, restaurants en bij tolwegen kun je meestal wel met je creditcard betalen. In kleinere winkels of in supermarkten kan dit vaak niet. Creditcardmaatschappijen brengen namelijk een commissie in rekening voor betalingen met een creditcard, wat voor kleinere winkels niet voordelig is. 

Betalen met je telefoon in Oostenrijk 

Als je met je telefoon kunt betalen in Nederland, vraag je je misschien af of dit in Oostenrijk ook kan. Ja, dit kan, op plekken waar je ook contactloos met pin kunt betalen. Daar kun je zowel pinnen met je pinpas als de digitale pinpas op je telefoon.  

Reisverzekering voor Oostenrijk 

Wil jij zorgeloos genieten van je vakantie in Oostenrijk? Sluit dan voor vertrek een reisverzekering af. Daarmee ben je verzekerd van hulp als je bijvoorbeeld ziek wordt tijdens je vakantie of je spullen kwijtraakt. Zeker als je op wintersport gaat, is het verstandig om een reisverzekering af te sluiten. Aan wintersport kleven namelijk risico’s, zoals het maken van een val waarbij je iets kunt breken. Een wintersportverzekering sluit je bij Univé in een paar klikken online af. Ook handig: je berekent daarbij meteen je premie. 

Bereken jouw premie