Ga naar inhoud

Huurbescherming als onderhuurder

Een woning vinden kan soms best lastig zijn. En als de nood hoog is lijkt onderhuren misschien een aantrekkelijke optie. Het is in zo’n geval wel belangrijk dat u goed weet wat voor overeenkomst u aangaat. De huurbescherming als onderhuurder is namelijk niet helemaal hetzelfde als wanneer u hoofdhuurder bent.

Wat is onderhuur?

Bij onderhuur huurt u een (deel van) een woning van een andere huurder. Bijvoorbeeld wanneer iemand zijn huurwoning aan wil houden terwijl hij zelf ergens anders woont. Of wanneer een student een kamer huurt in de huurwoning van iemand anders.

Er zijn bij onderhuur dus drie partijen:

  1. De verhuurder: de eigenaar van de woning
  2. De hoofdhuurder: deze huurt de woning van de verhuurder
  3. De onderhuurder: deze huurt de woning van de hoofdhuurder

Mag je wel onderverhuren?

Onderhuur is gewoon toegestaan volgens de wet. De hoofdhuurder moet in zijn contract met de verhuurder wel hebben afgesproken dat hij deze mag onderverhuren. Is dat niet het geval, dan is het contract wat u als onderhuurder met de hoofdhuurder sluit niet geldig.

Tip: zorg altijd dat er een geldig contract is als u gaat onderhuren. Lees deze dus goed na of laat uw huurcontract controleren door een jurist.

Huurbescherming als onderhuurder

In principe heeft u als onderhuurder dezelfde rechten ten opzichte van de hoofdhuurder, als de hoofdhuurder ten opzichte van de verhuurder. U heeft ook huurbescherming als onderhuurder. 

De hoofdhuurder kan het contract dus niet zomaar beëindigen. Hij mag ook niet zomaar uw woning of kamer binnenkomen en is verantwoordelijk voor eventuele reparaties.

Andere rechten als onderhuurder

Uw rechten als onderhuurder zijn wel anders wanneer de hoofdhuurder besluit te vertrekken of komt te overlijden. U mag dan niet zomaar in de woning blijven. Vraagt de verhuurder u om te vertrekken, dan zult u de woning moeten verlaten.

De verhuurder moet dit wel binnen 6 maanden na vertrek van de hoofdhuurder doen. Geeft hij binnen die periode niet aan dat de onderhuur eindigt, dan wordt u de hoofdhuurder. U heeft dan volledige huurbescherming.

Verschil kamer en zelfstandige woonruimte

Een andere uitzondering is het huren van een kamer. Dit is geen zelfstandige woonruimte. Er moet daarom altijd toestemming zijn van de verhuurder. Als de hoofdhuurder vertekt of de woning moet verlaten, heeft u geen recht om de huur over te nemen.

Moet u daardoor plotseling vertrekken en had de hoofdhuurder geen toestemming van de verhuurder voor onderhuur? Dan kunt u soms de schade verhalen op de hoofdhuurder.

Conflict over onderhuur?

Heeft u een conflict over onderhuur en wilt u juridisch advies? De juristen van Rechtshulp on demand staan voor u klaar.

Rechtshulp on demand