Ga naar inhoud

Wanneer heb je een bouwvergunning nodig?

Er zijn veel mogelijkheden om je woonplezier te vergroten. Verbouwen is een van die opties. Maar wanneer heb je een bouwvergunning nodig? En wat mag er precies zonder vergunning? We zetten het voor je op een rij.

Wat is een bouwvergunning?

Een bouwvergunning geeft je toestemming om iets te bouwen of te verbouwen. Die toestemming wordt gegeven door de overheid, meestal is dat de gemeente. Deze vergunning geeft aan dat jouw verbouwing aan de geldende eisen voldoet.

Officieel heet deze vergunning een omgevingsvergunning. Vroeger waren er aparte vergunningen voor bouwen, kappen en slopen. Die vallen nu allemaal onder de omgevingsvergunning.

Wanneer heb je een bouwvergunning nodig?

Als je constructieve wijzigingen doorvoert heb je meestal een bouwvergunning nodig. Bijvoorbeeld wanneer je een nieuw huis bouwt, een aanbouw gaat plaatsen of iets bovenop een bestaande aanbouw bouwt. 

Ook voor verbouwingen binnen in je woning heb je een bouwvergunning nodig. Bijvoorbeeld wanneer je een draagmuur wilt verwijderen. In principe heb je dus voor elke bouw of verbouwing een bouwvergunning nodig. Maar er zijn uitzonderingen.

Geen bouwvergunning nodig

Voor een aantal soorten verbouwing heb je geen vergunning nodig. Dit geldt onder andere voor:

  • een dakkapel aan de achterzijde plaatsen

  • zonnepanelen op het dak aanbrengen

  • schuttingen en tuinhekken plaatsen

  • kozijnen vervangen aan de achterzijde

  • regulier onderhoud aan je woning

Voor je gaat verbouwen is het altijd verstandig om via de website van de Rijksoverheid te controleren of je een bouwvergunning nodig hebt. Daar kun je de vergunning ook direct aanvragen, als je die nodig hebt.

Hoe lang is de bouwvergunning geldig?

Een bouwvergunning blijft in principe altijd geldig. Wel kan de gemeente binnen 26 weken de vergunning weer intrekken. Ook wanneer de bouwwerkzaamheden langer dan 26 weken stilliggen, kan de gemeente de vergunning intrekken. Maar in de praktijk komt dit bijna nooit voor. Over de geldigheid van je bouwvergunning hoef je je dus eigenlijk geen zorgen te maken.

Juridisch advies over bouwen

Heb je een juridisch conflict over een verbouwing? Of wil je ander advies van een jurist op het gebied van wonen en kopen? Meer dan 200 juristen van Univé Rechtshulp staan voor je klaar.

Rechtshulp inschakelen