Ga naar inhoud

Wanneer heeft u een bouwvergunning nodig?

Er zijn veel mogelijkheden om uw woonplezier te vergroten. Verbouwen is een van die opties. Maar wanneer heeft u een bouwvergunning nodig? En wat mag er precies zonder vergunning? We zetten het voor u op een rij.

Wat is een bouwvergunning?

Een bouwvergunning geeft u toestemming om iets te bouwen of te verbouwen. Die toestemming wordt gegeven door de overheid, meestal is dat de gemeente. Deze vergunning geeft aan dat uw verbouwing aan de geldende eisen voldoet.

Officieel heet deze vergunning een omgevingsvergunning. Vroeger waren er aparte vergunningen voor bouwen, kappen en slopen. Die vallen nu allemaal onder de omgevingsvergunning.

Wanneer heeft u een bouwvergunning nodig?

Als u constructieve wijzigingen doorvoert heeft u meestal een bouwvergunning nodig. Bijvoorbeeld wanneer u een nieuw huis bouwt, een aanbouw gaat plaatsen of iets bovenop een bestaande aanbouw bouwt. 

Ook voor verbouwingen binnen in uw woning heeft u een bouwvergunning nodig. Bijvoorbeeld wanneer u een draagmuur wilt verwijderen. In principe heeft u dus voor elke bouw of verbouwing een bouwvergunning nodig. Maar er zijn uitzonderingen.

Geen bouwvergunning nodig

Voor een aantal soorten verbouwing heeft u geen vergunning nodig. Dit geldt onder andere voor:

  • een dakkapel aan de achterzijde plaatsen

  • zonnepanelen op het dak aanbrengen

  • schuttingen en tuinhekken plaatsen

  • kozijnen vervangen aan de achterzijde

  • regulier onderhoud aan uw woning

Voor u gaat verbouwen is het altijd verstandig om via de website van de Rijksoverheid te controleren of u een bouwvergunning nodig heeft. Daar kunt u de vergunning ook direct aanvragen, als u die nodig heeft.

Hoe lang is de bouwvergunning geldig?

Een bouwvergunning blijft in principe altijd geldig. Wel kan de gemeente binnen 26 weken de vergunning weer intrekken. Ook wanneer de bouwwerkzaamheden langer dan 26 weken stilliggen, kan de gemeente de vergunning intrekken. Maar in de praktijk komt dit bijna nooit voor. Over de geldigheid van uw bouwvergunning hoeft u zich dus eigenlijk geen zorgen te maken.

Juridisch advies over bouwen

Heeft u een juridisch conflict over een verbouwing? Of wilt u ander advies van een jurist op het gebied van wonen en kopen? Meer dan 200 juristen van Univé Rechtshulp staan voor u klaar.

Rechtshulp inschakelen