Ga naar inhoud

Wat is prepaid rechtshulp?

Heb je een juridisch probleem, maar geen rechtsbijstandsverzekering? Dan kun je prepaid rechtshulp aanvragen. In dit artikel leggen we uit wat dit inhoudt en wat het verschil is met een rechtsbijstandsverzekering. Ook lees je in welke situaties je gebruik kunt maken van prepaid rechtshulp.

Waarom prepaid rechtshulp inschakelen?

Prepaid rechtshulp wordt ook wel rechtshulp on demand genoemd. Dit is geen verzekering, maar een losse dienst die je afsluit. Voor een vast bedrag krijg je dan persoonlijke hulp van een jurist. Dit biedt uitkomst als je bijvoorbeeld een juridisch probleem hebt dat niet onder de dekking van je rechtsbijstandverzekering valt. Of als je helemaal niet verzekerd bent voor rechtshulp.

Wat is het verschil tussen prepaid rechtshulp en rechtsbijstand?

Met een rechtsbijstandverzekering ben je alleen verzekerd tegen onverwachte conflicten. Je kunt dus geen rechtsbijstand aanvragen voor lopende of dreigende conflicten. Of als er iets gebeurd is waaruit je een conflict kunt verwachten. Hier kun je vaak wel prepaid rechtshulp voor inschakelen.

Hoe werkt prepaid rechtshulp?

Prepaid rechtshulp werkt bij elke verzekeraar weer net even anders. Rechtshulp on demand van Univé werkt zo:

 1. Start de pakkethulp: met onze online pakkethulp ontdek je binnen 2 minuten of én hoe we je verder kunnen helpen.

 2. Kies je pakket: kies uit een van onze pakketten de hulp die jij nodig hebt. Je betaalt altijd een vaste prijs.

 3. Contact met jouw jurist: een van onze gespecialiseerde juristen neemt snel contact met je op om jouw zaak te bespreken.

 4. Aan de slag: afhankelijk van je pakket, neem jij of de jurist vervolgstappen om het probleem op te lossen of te beperken.

 5. Zaak gesloten: jouw jurist bereikt het beste resultaat voor je. Heb je toch meer tijd nodig om te overleggen, of wil je extra juridisch advies? Dan kun je altijd voor een aanvullend pakket kiezen.

Situaties waarin je prepaid rechtshulp kunt inschakelen

Er zijn allerlei situaties waarin je prepaid rechtshulp kunt inschakelen. Denk aan:

Voordelen van rechtshulp zonder verzekering

Als je een juridisch probleem hebt waar je niet voor verzekerd bent, kun je prepaid rechtshulp inschakelen óf een advocaat. Kies je voor prepaid rechtshulp, dan profiteer je van de volgende voordelen:

 • Je weet van tevoren precies hoeveel je voor de juridische hulp betaalt. Je wordt dus niet achteraf verrast door hoge juridische kosten of kosten voor een advocaat.

 • Er zijn geen wachtlijsten, waardoor je direct terecht kunt.

 • Je krijgt hulp van een gespecialiseerde jurist.

 • De meeste verzekeraars bieden verschillende pakketten aan, waarmee je zelf bepaalt hoeveel hulp, advies en contactmomenten je nodig hebt.

Verder profiteer je met prepaid rechtshulp ook van een aantal voordelen die je met een rechtsbijstandsverzekering niet hebt:

 • Je zit niet vast aan een verzekering of abonnement. 

 • Je kunt juridisch advies inwinnen over een bestaand probleem of een probleem dat je zag aankomen.

 • Je betaalt geen eigen risico.

Nadelen van rechtshulp zonder verzekering

Net als alle andere vormen van juridische bijstand, heeft ook prepaid rechtshulp bepaalde beperkingen en daarmee mogelijke nadelen:

 • Prepaid rechtshulp helpt je niet bij het voorkomen van juridische problemen. Je kunt deze dienst pas inschakelen nadat er een probleem ontstaan is.

 • Het kan zijn dat je deze dienst (nog) niet kunt inschakelen voor jouw situatie. Bij veel verzekeraars is prepaid rechtshulp alleen mogelijk voor conflicten op het gebied van wonen, werken of kopen.

 • Mogelijke bijkomende kosten moet je zelf betalen. Denk aan deurwaarderskosten, griffierecht en kosten voor het inschakelen van een expert. Als je voor Rechtshulp on demand van Univé kiest, probeert jouw jurist deze kosten te verhalen. Als dat lukt, betalen wij jou de kosten terug.

Kan ik met prepaid rechtshulp naar de rechter?

Soms komt de jurist er niet uit met de andere partij. In bepaalde gevallen kun je dan een procedure starten en naar de (kanton)rechter stappen. Veel verzekeraars bieden je in zo’n situatie de mogelijkheid om jouw prepaid rechtshulp-pakket uit te breiden met een procedure. Dit geldt ook voor Rechtshulp on demand van Univé.

Jouw Univé-jurist schat altijd vooraf in of een procedure haalbaar is. Ook bespreekt de jurist jouw kansen en de mogelijke kosten met je. Daarna kun je, in overleg met de jurist, kiezen voor het Procedure-pakket.

Voor sommige zaken ben je verplicht om zelf een advocaat in te schakelen. Dit geldt bijvoorbeeld voor echtscheidingen, consumentenkoopzaken boven de € 25.000 en consumentenkredietzaken boven de € 40.000.

Wat kost prepaid rechtshulp?

Er zijn meerdere verzekeraars die prepaid rechtshulp aanbieden. Bij Rechtshulp on demand van Univé kies je uit de verschillende pakketten de hulp die jij nodig hebt.

Onze tarieven voor particulieren zijn inclusief btw en als volgt:

 • Bellen met jurist: € 65

 • Situatie beoordelen: € 185 of € 265

 • Brief opstellen: € 295 of € 395

 • Onderhandelen: € 645 of € 750

 • Procederen: € 1.575

 • Letselschade verhalen: gratis

Let op: voor het rechtsgebied Bouwen en verbouwen gelden andere tarieven. Dat komt doordat dit soort zaken meestal ingewikkelder zijn en om meer rechtshulp vragen.

Onze tarieven voor ondernemers zijn exclusief btw en als volgt:

 • Situatie beoordelen: € 389

 • Brief opstellen: € 589

 • Onderhandelen: € 989

 • Procederen: € 1.689

De bovenstaande tarieven zijn geldig op het moment van publicatie (22 juni 2023) en kunnen veranderen.

Pakketten Rechtshulp on demand

Wil je alleen even kort overleggen met een jurist? Dan kun je het pakket Bellen met jurist aanvragen. In een gesprek van 30 minuten kun je jouw situatie bespreken en je vragen stellen.

Wil je een overeenkomst of ander belangrijk document laten checken door een jurist? Kies dan voor het pakket Situatie beoordelen. Een gespecialiseerde jurist controleert alle punten in het document en adviseert je over de juistheid ervan. Ook krijg je advies over jouw rechten en plichten.

Heb je meer hulp of advies nodig? Dan kun je kiezen voor het pakket Brief opstellen of Onderhandelen. Bij het pakket Brief opstellen krijg je persoonlijke hulp en begeleiding bij het zelf oplossen van jouw juridisch probleem. Bij het pakket Onderhandelen neemt de jurist alle communicatie met de andere partij van je over.

Wat is voordeliger: rechtsbijstand of rechtshulp on demand?

Misschien vraag je je af waarmee je goedkoper uit bent: rechtshulp on demand of rechtsbijstand. Het antwoord is voor iedereen anders. Het hangt namelijk af van verschillende zaken, zoals hoeveel risico je in je dagelijks leven loopt.

Voor een alleenstaande kost een uitgebreide rechtsbijstandverzekering ongeveer € 250 per jaar. Voor het hele gezin is dat zo’n € 300 per jaar. Kies je voor een verzekering met een minder uitgebreide dekking, dan betaal je minder premie.

Wil je alleen betalen voor juridische hulp wanneer je die nodig hebt? Dan biedt prepaid rechtshulp uitkomst. Voor deze dienst betaal je altijd een vaste prijs. De prijs hangt af van hoeveel juridische hulp je nodig hebt. Dertig minuten bellen met een Univé-jurist doe je bijvoorbeeld al voor € 65.

Ook prepaid rechtshulp via Univé?

Welk juridisch probleem je ook hebt: onze juristen denken graag met je mee en geven je altijd advies op maat. Wil je weten of Rechtshulp on demand van Univé beschikbaar is voor jouw situatie? Gebruik dan onze online pakkethulp voor vrijblijvend advies. Binnen 2 minuten weet je direct of én hoe we je kunnen helpen.

Start pakkethulp

Ik wil Rechtshulp on demand