Ga naar inhoud

Vluchtelingen uit Oekraïne in Univékantoor in Assen

Wat is er nodig om een opvang voor vluchtelingen uit Oekraïne te regelen? Dit vroeg de Raad van Bestuur in maart 2022 aan de afdeling Facilitaire Zaken & Inkoopin Assen. In een van de kantoorpanden stonden namelijk enkele verdiepingen leeg.Dus facilitaire zaken stroopte de mouwen op. En realiseerde zo de opvanglocatie voor Oekraïnersdie vluchtten voor de onzekere oorlogssituatie in eigen land.

“Moeten we dat nou wel doen? In een kantoorpand waar ook nog mensen werken? Kunnen we niet beter een ander pand leegmaken, zodat daar iedereen in kan? Er waren in het begin wel wat twijfels over een opvang in het kantoor. Maar de nood was hoog, dus er moest snel iets geregeld worden. En dus deden we wat we altijd doen: we gingen het gewoon regelen,” vertelt facilitair teammanager Marjan Bekendam.

Wie doet wat?

“In het begin was het voor iedereen zoeken. Waar moet je zijn? Wat moet er precies geregeld worden? De gemeente is verantwoordelijk voor de opvang. Maar ook voor de gemeente is de opvang van deze vluchtelingen geen dagelijkse bezigheid. ‘Hoe zullen we dit nou eens aanpakken?’ was de rode draad tijdens het project. Toch is het gelukt om samen in sneltreinvaart een opvanglocatie te regelen voor maximaal 140 Oekraïners. Ook dankzij onze vaste leveranciers die zo flexibel waren om hun planning aan te passen om ons te kunnen helpen.”

Activiteiten met vrijwilligers

“Onze collega’s reageerden over het algemeen heel positief. Een project als dit past gewoon heel goed bij Univé. Er waren veel collega’s die vroegen hoe ze konden helpen. We wilden daarom ook graag een vrijwilligersprogramma organiseren. Dat ging niet zonder slag of stoot. Bij de verbouwing en inrichting was eigenlijk niet zoveel te doen voor vrijwilligers. En voor sommige activiteiten waren er voorwaarden die voor vertraging zorgden. We hebben toen een middag met alle vrijwilligers en de gemeente georganiseerd op de opvanglocatie. Daar hebben we met elkaar bekeken wat wel mogelijk was. In december organiseerden we de eerste activiteit: kerststukjes maken. En het leuke was dat we daarmee meteen ook wat gezellige aankleding voor het pand hadden.”

Opvang en Univé naast elkaar

Voor Marjan is het grootste succes dat het überhaupt gelukt is en dat alles goed loopt. “Dat we naast elkaar kunnen bestaan. Een opvang waar alles reilt en zeilt en de Univé-medewerkers die aan het werk zijn. Gewoon in één pand, zonder dat we elkaar in de weg zitten. Op kantoor merken we er eigenlijk nauwelijks iets van dat er ook een opvang in het pand zit. En dat is ook wat je wilt: dat alles lekker loopt. Dat we die mensen kunnen helpen, vind ik toch wel echt het grootste succes. Alle leuke activiteiten die we verder nog kunnen organiseren, zijn voor mij een bonus.”

Bewoners

“De opvang van de vluchtelingen uit Oekraïne is er zolang het nodig is. Het is een project waar ik echt energie van heb gekregen. Ik zou het zo weer doen als het gevraagd zou worden. Het is superfijn om te zien dat we het allemaal zo snel van de grond hebben kunnen krijgen. En dat de mensen ook echt blij zijn dat ze hier kunnen verblijven. Er zijn bewoners die hier sinds de opening op 1 mei wonen. Maar er zijn ook mensen die inmiddels weer terug naar Oekraïne zijn gegaan. Of die doorgestroomd zijn naar een andere locatie. Dat verloop hoort er ook bij.”  

Met z’n allen

“Collega’s die wilden helpen, hebben de afgelopen maanden succesvolle inzamelingsacties gehouden. Zoals huisraad, speelgoed, warme winterkleding en planten. En er zijn nog steeds veel mensen die willen meehelpen bij activiteiten. Het is mooi hoe het nu gaat én hoe het ontstaan is. De Raad van Bestuur begon met de vraag of we konden kijken of we de leegstaande kantoorruimte konden gebruiken voor opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Wij hebben dat opgepakt en gezegd: yes, dat kunnen we regelen. En vervolgens doen ook de collega’s enthousiast mee. Het is dus niet alleen een feestje van facilitair, we doen het echt met z’n allen!”