Ga naar inhoud

Veilig online ondernemen met de Cyber Fit Service

Steeds vaker lees je dat bedrijven getroffen worden door cybercriminaliteit. Bijvoorbeeld dat hun informatiesystemen door gijzelsoftware niet meer te gebruiken zijn. Hoe bescherm je jezelf als kleine ondernemer tegen dit soort cybercriminaliteit? En als je toch slachtoffer wordt, hoe hou je de schade dan beperkt? Ondernemer Harry van Gameren maakt gebruik van de Cyber Fit service van Univé.

“Normaal doe ik helemaal niet mee met dit soort dingen. Ik krijg zoveel mail met prachtige aanbiedingen. Maar dit aanbod van Cyber Fit leek me toch wel handig. Ik heb maar een klein bedrijf en kan niet veel tijd en geld investeren aan informatiebeveiliging. Het Cyber Fit trainingsprogramma was het eerste jaar gratis. En het kost maar een half uur of drie kwartier van je tijd per module. Ik vond het een prima verhaal. Hier zit een tevreden klant van Univé.”

Bescherming voor kleine bedrijven

Op zijn 59e begon Harry van Gameren met zijn paardentransportbedrijf Horse Logistics. Een kleinschalig en hoogwaardig bedrijf, zo omschrijft hij het. “Ik wil ook niet groter groeien. Mijn klanten verwachten betrouwbaarheid en kwaliteit. Dat kan ik ze nu bieden. En het is fijn om dan te weten dat ook de online kant op orde is. Omdat ik zo’n klein bedrijf heb, is het best een opgave om me goed te beschermen tegen cybercriminaliteit. Ik heb niet de specifieke kennis die daarvoor nodig is. En externe specialisten inhuren is voor mij als kleine ondernemer te duur. Univé helpt me echt met de Cyberfit service.”

Zeker gevoel door Cyber Fit Service

Als kersverse zelfstandig ondernemer greep Harry het Cyber Fit aanbod met beide handen aan. Hij is erg te spreken over de service. “Cybercriminelen bedenken steeds nieuwe dingen, dus het is belangrijk om zelf ook bij te blijven. Door de Cyber Fit kennis voel ik me nu zekerder, hoewel het natuurlijk nooit helemaal waterdicht wordt. Vooral phishing zie ik als risico. Ik ben nog alerter geworden dan ik al was. Phishingmails kunnen verraderlijk echt lijken. De Cyber Fit training heeft me echt weer even op scherp gezet. De tijd dat je een phishingmailtje gemakkelijk kon herkennen aan de spelfouten is echt wel voorbij.”

Een echte aanrader

Cyber Fit bestaat uit zeven thema’s, waarvan Harry er inmiddels vier heeft bestudeerd. Hij zegt hierover: “Het is allemaal heel duidelijk. Er zijn best veel dingen die ik al wist. Ik keek bijvoorbeeld al goed naar e-mailadressen van onbekende afzenders. Bijlagen open ik niet zomaar. Met goede antivirussoftware bescherm ik mijn bestanden. En ik maak back-ups. Gelukkig ben ik nog nooit het slachtoffer geworden van online criminelen. Toch voelt het goed om weer even te horen wat je kunt doen om jezelf te beschermen. Bevestigd te krijgen dat het belangrijk is om alert te blijven. De online oplichters worden steeds slimmer, ze bedenken steeds nieuwe dingen. Door zelf ook bij te blijven, voel ik me zekerder. De Cyber Fit Service gaf me de zekerheid dat ik het online goed geregeld heb. Ik vind het een echte aanrader voor kleine bedrijven.”