Ga naar inhoud

21 december 2023Gezondheid

“We hopen dit in de toekomst vaker te doen”

In juni vond voor het eerst een wijkdiner plaats voor mensen met Parkinson. Tijdens het diner bleek al snel dat er behoefte was om dit vaker te doen. Daarom vond er op dinsdag 12 december een speciaal kerstdiner plaats. De Krant van Tynaarlo was erbij en schreef er een mooi verslag over.

ZUIDLAREN – Vorige week vond voor de tweede keer een wijkdiner speciaal voor mensen met Parkinson plaats in Zuidlaren. In Wijkrestaurant Zuidend op het terrein van Lentis werd een heerlijk kerstdiner geserveerd aan ongeveer dertig gasten. De organisatie was in handen van Univé Noord-Nederland, Lentis en Distrivers. Parkinson is de snelstgroeiende hersenziekte te wereld en komt voor onder jong en oud. De organisatoren wilden het mogelijk maken dat lotgenoten elkaar konden ontmoeten om samen een gezellige middag te beleven tijdens het kerstdiner. Uit de reacties na afloop bleek deze opzet meer dan geslaagd.

Na ontvangst met een glaasje bubbels verwende chefkok Douwe Offringa de gasten met heerlijke gerechten. Als voorgerecht pompoen- en rodebietensoep, gevolgd door hachee, puree met bieslook en rode kool. En als dessert toverde hij met zijn team een heerlijke tiramisu op tafel. De gasten aten hun borden met smaak leeg. Tijdens deze middag werd er een korte uitleg gegeven over het positieve effect van boksen op Parkinson door de oud-wereldkampioen kickboksen Semmy Schilt. Schilt geeft boksles in zijn eigen Fight Game Academy in Zuidlaren en heeft een cursus ‘Parkinson boksen’ ontwikkeld. Hij vertelt dat dat hij werd benaderd door een bevriende fysiotherapeut om een groepje patiënten met Parkinson les te geven.

Boksen is een goede training voor het brein en zou Parkinson zelf kunnen vertragen. “Er waren meerdere mensen met Parkinson, daarmee hebben we een groepje gemaakt. We zijn in mei gestart met ongeveer vijf deelnemers. Ondertussen hebben we een groep van twaalf mensen die allemaal trouw komen. Drie dames en negen heren. En er zijn twee nieuwe aanmeldingen. De groep is daarmee wel vol, wellicht kunnen we een tweede groep starten. We boksen iedere week een half uur, het gaat er fanatiek aan toe. Iedereen kan op zijn of haar niveau meedoen en de deelnemers hoeven geen bokservaring te hebben. Ik geef ook valtraining tijdens de les en besteed aandacht aan balans. Veel mensen zijn bang om te vallen en niet meer overeind te kunnen komen. In de les leren we foefjes om weer op te staan.” Schilt noemt het nadrukkelijk boksen als hij over de lessen praat, geen Parkinson boksen. “We zijn gewoon lekker aan het sporten en geen patiënten op dat moment. Dertig minuten fanatiek aan de slag is ook lang genoeg. Mensen vinden het lekker om fysiek bezig te zijn. De mensen komen met een glimlach binnen en gaan met een nog grotere lach naar buiten.”

Onder de aanwezigen deze middag waren ook een aantal deelnemers aan zijn lessen. Lovende woorden hadden ze voor Schilt. Jan van Geffen neemt het woord na het praatje van Schilt over het boksen. “We worden steeds enthousiaster naarmate we meer lessen hebben gehad. De lessen zijn gericht op wat wij nodig hebben, het coördineren van bewegingen. Het is heel erg mooi dat Sem in korte tijd een programma heeft ontwikkeld dat wij met zoveel enthousiasme blijven doen. En iedereen blijft trouw komen, niemand haakt af.”

Miranda Addie van Lentis was één van de organisatoren van deze middag. “We willen graag ons wijkrestaurant promoten, daar kan iedereen iedere dag terecht voor een lekkere maaltijd. En we wilden mensen de kans geven een keer lekker uit eten te gaan. Het eerste diner dat we in juni voor deze doelgroep organiseerden was een succes, er bleek behoefte te zijn om dit vaker te doen. Distrivers heeft vanmiddag al het eten gesponsord en ook Univé was bereid weer mee te doen. We hopen dit in de toekomst vaker te doen.” Meer informatie is te vinden via www.fightgameacademy.nl/aanbod/parkinson-boksen en lentis.nl/locaties/wijkrestaurant-zuidend/

Bron: De Krant van Tynaarlo

Deel dit bericht