Ga naar inhoud

11 maart 2024Met elkaar

Plaats de Wereld: "Er is veel behoefte om samen aan tafel te gaan"

In Vries is het educatief activiteitencentrum Plaats de Wereld te vinden. Met het project ‘Samen Gezond, koken & eten’ werken zij via het thema voeding aan Positieve gezondheid. Dit kan Plaats de Wereld doen, mede dankzij een financiële bijdrage van het Univé Buurtfonds.

Plaats de Wereld is een stichting. Wekelijks nemen circa 120 mensen actief deel aan de activiteiten. Iedereen die meedoet is ook meteen vrijwilliger. Er is dus geen verschil tussen deelnemers en de organisatie. Het educatief activiteitencentrum organiseert allerlei activiteiten om mensen met elkaar te verbinden. De stichting noemt zichzelf ook wel een zorgzame gemeenschap met ateliers, een (kruiden)tuin en keuken. Iedereen is welkom en kan bijdragen. 

Plaast de Wereld is een initiatief van Johan en Yvonne Westerhof. Johan vertelt graag meer:

Het verhaal van Plaats de Wereld
“We waren al een aantal jaren bezig. Op een gegeven moment heeft de Rijksuniversiteit Groningen onderzoek gedaan naar de impact van meedoen in zo’n buurtplaats. Daaruit kwam naar voren dat we een hele grote impact hebben op de positieve gezondheid wat betreft mentaal welzijn, een sociaal netwerk, betekenisvol bezig zijn enzovoort. 

Maar toen dachten we: Het zou ook heel mooi zijn als we een nog wat grotere impact kunnen hebben op het lichamelijke welzijn. Dus de volwaardige voeding, betere zelfzorg en dat soort dingen. Daarom hebben we het project ‘Samen Gezond, koken & eten’ bedacht om daarop in te spelen. Om juist ook met mensen die misschien minder te besteden hebben of mensen die weinig kennis hebben van volwaardige gezonde voeding bezig te zijn. Natuurlijk op een leuke en gezellige manier.

We zijn in april 2023 begonnen met het vormen van een keukenteam van vrijwilligers. Sindsdien hebben we elke maand een dorpsdiner, dat door vrijwilligers wordt gekookt. Ook zijn we begonnen met maandelijkse dorpslunches, waar mensen samen koken en eten. Op de donderdagochtend hebben we een leerprogramma. Dit programma bestaat uit losse workshops of drieluiken van workshops waar mensen zich voor kunnen opgeven. Ze kunnen dan - bijvoorbeeld - meedoen in een bepaald aspect van de voorbereidingen op de maaltijd.  

Wat vindt de buurt van jullie initiatief? 
"Het enthousiasme is heel groot. Zeker de ‘samen koken, samen eten’-activiteiten zitten altijd vol. Dat was al zo voordat we ermee de publiciteit konden zoeken, dus dat is al heel mooi. Er is veel behoefte om samen aan tafel te gaan. 

Mensen zeggen ook steeds hoeveel ze geleerd hebben. Hoe ze dezelfde dingen die ze normaal eten anders kunnen combineren, zodat het een betere maaltijd wordt. Als mooiste voorbeeld hebben we een oudere dame die het moeilijk vindt om voor zichzelf te zorgen en ook allerlei chronische klachten heeft. Zij vertelde dat ze voor het eerst in jaren weer zelf soep gekookt heeft omdat ze dat geleerd heeft op de donderdagochtend. Dat is gewoon heel gaaf, om te zien hoe mensen echt stappen gaan zetten. 

Hulp van het Buurtfonds 
"Onze aanvraag bij Univé Buurtfonds hebben we online gedaan. Het contact met Univé verliep prettig. Om ons project te kunnen financieren, vroegen we een bijdrage aan. We hebben € 10.000 gekregen omdat het een maatschappelijk betrokken lokaal project is, dat bijdraagt aan een fijne leefomgeving. Het resterende bedrag - ruim € 165.000,- - hebben we op andere manieren bij elkaar verzameld. Bijvoorbeeld via de gemeente Tynaarlo en het Oranjefonds. Bovendien hebben we € 60.000 aan vrijwilligersuren die we hierin investeren.

Plannen voor de toekomst 
"We willen heel graag dat er nog meer mensen structureel gaan deelnemen aan de educatieve ochtenden op de donderdag. Voor mensen met een minimuminkomen is het gratis, de drempel houden we zo laag mogelijk.  

Onze stip op de horizon is dat onze vrijwilligers of mensen die meedoen in de trainingsprogramma's als vrijwilligers door kunnen groeien. Dus dat het ook tegelijkertijd een opstap is voor mensen om zich verder te ontwikkelen en hier meer mee te gaan doen. Daarnaast zijn we bezig om het hele trainingsprogramma overdraagbaar te maken, zodat ook andere organisaties er hun voordeel mee kunnen doen."

Contact 
Meer weten? Voor meer informatie kun je contact opnemen met info@plaatsdewereld.nl of kijken op https://plaatsdewereld.nl/. Plaats de Wereld is ook te vinden op Facebook en Instagram

Deel dit bericht