Ga naar inhoud

3 mei 2023Gezondheid

“Op de weg van de meeste weerstand kom je de mooiste beren tegen”

Bijna zes jaar geleden kreeg Albertine Don uit Zuidlaren de diagnose Parkinson. Hoewel het een pittige boodschap was, schrok ze er naar eigen zeggen niet echt van. Het verklaarde vooral het één en ander.

“Al jarenlang - eigenlijk al vanaf mijn geboorte - kreeg ik met de nodige uitdagingen te maken”, licht ze toe. “En de laatste 25 jaar van mijn werkzame leven vond ik het lastig om de snelheid van mijn werk als administratief medewerker op een basisschool bij te benen.” Toen in augustus 2017 de diagnose werd gesteld, was Albertine Don al drie jaar afgekeurd. “Eind 2012 kon ik mij niet meer bewegen. Met een rollator en veel eigen oefeningen kreeg ik toch de kracht in mijn ledematen enigszins terug. Na een paar tia’s bleven uiteindelijk enorme pijnen en stijfheid over.”

Op fietsvakantie naar Drenthe
Albertine is echter niet voor één gat te vangen. Omdat fietsen ingewikkeld bleef, kocht ze een e-bike. En dat bleek een gouden greep te zijn. “In 2021 ben ik tijdens twee fietsvakanties vanuit IJmuiden naar Drenthe gefietst.” Tijdens de vakanties ontdekte ze dat ze in het westen niet meer zo op haar plek was. “De maatschappij daar brak mij op. Ik leverde meer en meer energie in. Onder de rook van Tata Steel ging mijn gezondheid hard achteruit.”

“Mijn humeur zal niet snel verslechteren”
Sinds 8 augustus 2022 woont ze in Zuidlaren. Tot grote tevredenheid. “Ik weet dat ik door Parkinson en FNS (Functionele Neurologische Stoornis) achteruit zal gaan. Maar mijn humeur zal niet snel verslechteren”, klinkt het monter. “Ja, het is een uitermate rotkwaal en energievretend, maar toegeven ligt niet in mijn aard en beweging is goed. En ik hou wel van een uitdaging!”

Al zou ik het heerlijk vinden als er iedere dag voor mij gekookt zou worden

Piano spelen
Dankbaar is ze voor alle hulpmiddelen die er tegenwoordig zijn. “Gemak dient de mens. En waarom niet? Als je zo je leven nog kunt leven, houdt het mij niet tegen.” Haar strijdvaardigheid is inspirerend. “Ik wil dolgraag aan mensen laten zien dat er meer is dan tegenslag en eeuwige teleurstellingen. Al zou ik het heerlijk vinden als er iedere dag voor mij gekookt zou worden”, grapt ze. “Koken is niet mijn hobby. Piano spelen wel. Dat doe ik al sinds mijn 11de. Ik laat me niet tegenhouden. Op de weg van de meeste weerstand kom je de mooiste beren tegen.”

Deel dit bericht