Ga naar inhoud

7 juli 2022Gezondheid

Leren hoe je met een AED een medemens kunt redden

In Zuidlaren vond dinsdagavond 22 februari 2022 een AED-cursus* plaats. De workshop werd gegeven door trainers Henk en Doron Ros van Medsch in Multifunctioneel Centrum De Ludinge.

Een zestiental cursisten zaten klaar voor de training Reanimatie en Toepassing AED. De cursisten werden welkom geheten en na de koffie en thee met cake en koek gaven de trainers een levendige theorieles.

Na de pauze werd de groep verdeeld in twee groepen en een praktijkles gevolgd. De reanimatie-oefenpoppen stonden tijdens de praktijkles in de spotlights, er werd geoefend met kreten: ‘Bel 112, jij haalt de AED! ‘

Na de theorie- en praktijkles ontvingen de cursisten een deelnamecertificaat. Het was een leerzame avond!

Buurt-AED

Elke week krijgen driehonderd Nederlanders buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Vaak totaal onverwacht. Na een hartstilstand zijn de eerste zes minuten cruciaal. Een ambulance kan meestal niet binnen die zes minuten bij een slachtoffer zijn, waardoor een buurt-AED levens kan redden.

Univé en een hartveilig Nederland

Om te kunnen spreken van landelijke dekking zijn er in Nederland nog zo’n vijfduizend AED’s nodig die dag en nacht bereikbaar zijn. Univé levert daar graag een bijdrage aan.

Daarom heeft Univé Noord-Nederland haar vijftien winkels in het werkgebied aan de buitenzijde voorzien van een AED. Daarnaast ondersteunen we lokale initiatieven voor buurtAED’s en bieden we in samenwerking met lokale EHBO-verenigingen gratis AED-workshops aan voor buurtbewoners of bijvoorbeeld medewerkers.

*   Automatische Externe Defibrillator, een draagbaar apparaat dat het hartritme       weer kan herstellen bij een hartstilstand

Deel dit bericht