Ga naar inhoud

8 september 2021Wonen

Veiligheid is niet alleen van burgers of van de overheid

Het is woensdagmiddag 1 september 2021 en Winsum kleurt Univé-groen.

Overal in het dorp lopen medewerkers bepakt met rookmelders, plakstrips, schoenlepels en ontstoppers en op het Boogplein is de brandweer volop aanwezig. Het is duidelijk: de Demo in de Buurt is in het mooiste dorp van Nederland!

"Veiligheid is niet alleen van burgers of van de overheid, maar ook van een collectief van burgers. Het is dan ook mooi wat Univé laat zien hier in haar geboortedorp", trapt burgemeester Henk Jan Bolding (Het Hogeland) de Demo in de Buurt af. "Een prachtig mooi initiatief, want rookmelders redden mensenlevens."

Met deze mooie woorden opent de burgemeester samen met Univé-bestuurder Jan Mossel en teamleider Martijn Wevers (Veiligheidsregio) de eerste Demo in de Buurt. De Demo in de Buurt is een initiatief van Univé Noord-Nederland en de Veiligheidsregio Groningen. Tijdens 15 Demo's in het werkgebied wil Univé Noord-Nederland leden wijzen op het belang – en straks de verplichting – van rookmelders.

Voorkomen, beperken en verzekeren
"Als coöperatie zonder winstoogmerk doen we zoveel meer dan alleen verzekeren. We zijn er voor leden op de belangrijke momenten in het leven. Veel van die belangrijke momenten brengen we door in ons huis. Vaak ons kostbaarste bezit. Letterlijk én figuurlijk", legt Jan Mossel uit. "Niet gek dus dat we veel doen om ons thuis te beschermen en bijvoorbeeld brand, waterschade of een inbraak te voorkomen. Wij helpen daar graag bij. Want van verzekeren weten we alles, maar van voorkomen en beperken óók."

Veiligheidsmarkt en demonstraties
Verspreid door Winsum worden bij oudere Univé-leden rookmelders opgehangen, terwijl de brandweer op het Boogplein laat zien hoe gevaarlijk vlam in de pan is. Op het plein is daarnaast een veiligheidsmarkt met bedrijven en organisaties die bezoekers alles kunnen vertellen over veilig en zorgeloos wonen. Ook houdt de brandweer verschillende demonstraties, zoals vlam in de pan. Met een speciaal poppenhuis laten brandweermannen zien hoe snel rook zich verspreidt in een huis. Ook de oude brandweerwagen uit 1932 van Gerrit Poort kan op veel aandacht rekenen, net als de speciale Fruit Friends-kleurplaatactie. Kinderen die op de markt hun kleurplaat inleveren, krijgen niet alleen een mooie sleutelhanger, maar maken ook kans op verschillende LEGO-prijzen.

De hoofdrolspeler: de rookmelder
Maar de echte hoofdrolspeler van de Demo in de Buurt is natuurlijk de rookmelder. Ruim 120 oudere leden hebben zich opgegeven voor de speciale actie van Univé Noord-Nederland. Medewerkers hangen bij hen gratis twee gekoppelde rookmelders op. En dat levert ontzettend veel enthousiaste reacties en vrolijke gezichten op.

Ontstoppers en schoenlepels
Al zorgt de meegebrachte ontstopper voor vooral verrassende blikken. Met de ontstopper worden de rookmelders op het plafond geplaatst. Een schoenlepel helpt bij het regelmatig testen van de werking van de rookmelder. Marius Sieders is één van de Univé-leden die zich heeft aangemeld voor de rookmelderactie. "Ik had nog geen rookmelders hangen. We hebben het er weleens over gehad, maar iedere keer schuif je het naar een later moment. Dit was een mooie kans. Je hoopt dat ze nooit nodig zijn, maar het is fijn dat je ze hebt. Het is een goede zaak dat Univé dit doet. Je wilt toch zoveel mogelijk schade voorkomen."

'Geweldig dat Univé dit doet'
Ook Tinie Flanderijn-Knol twijfelde geen moment toen ze de brief van Univé las. "Ik heb geen rookmelders, maar wil natuurlijk wel gewaarschuwd worden als er brand is. Geweldig dat Univé dit doet. Heel mooi dat het kan." Tijdens het ophangen van de rookmelders is er ook tijd voor een gesprek over veilig en zorgeloos wonen. Of voor bijvoorbeeld een blik in de meterkast, zoals inspecteurs/taxateurs Gerard Schoenmaker en Hans Meppelink doen. Want ook die speelt een rol in het veilig en zorgeloos wonen.

Deel dit bericht