Ga naar inhoud

15 maart 2021Ondernemen

Een leven lang leren in Het Hogeland

Hoe het gedachtegoed van Geert Reinders inspireert en leidt tot een initiatief: Vakland Het Hogeland. Het leer- en ontwikkelprogramma wil Hogelandsters een groot aanbod aan opleidingen en cursussen aanbieden.

Zodat jong én oud een leven lang kunnen blijven leren.

Vakland Het Hogeland heeft als doel dat inwoners zich op allerlei vakgebieden kunnen ontwikkelen. Daarvoor heeft het verschillende zogenoemde PLOC’s (praktijk-, leer- en ontwikkelcentra) in het leven geroepen met ieder een eigen specialisme. Zo staat in de PLOC in Uithuizen bouw en techniek centraal, in Winsum zorg & welzijn, groen en horeca/toerisme en in Warffum ICT, een Techlab en een innovatiewerkplaats.


Wanneer mensen elkaar ontmoeten
Eén van de gezichten achter Vakland Het Hogeland is ondernemer Engbert Breuker uit Den Andel. Samen met Agnes Schaafsma (Het Hogeland College), Ernst Ottens (Werkplein Ability) en dorpsgenoot Geerd Schlangen vormt hij de stuurgroep. Een aantal ontmoetingen – onder meer tijdens een Nieuwjaarsreceptie van Het Hogeland en bij de Geert Reinders Stichting - zorgde ervoor dat het viertal met elkaar in gesprek kwam. Ze bleken in hun werk tegen dezelfde uitdagingen aan te lopen.

“Genoeg reden om bij elkaar te gaan zitten”, blikt Engbert terug. “We wilden allemaal het gebied versterken. Denk aan punten als het behouden van kwalitatief sterk onderwijs, het verhogen van de sociale cohesie, het creëren van arbeidsplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en het stimuleren van de regionale economie”, legt hij uit. Geheel in gedachte van Geert Reinders.

‘Economie vol geluk en gezondheid’
Al deze aspecten zijn verwerkt in de drie speerpunten van het leer- en ontwikkelprogramma. Zo moet de regio meer betrokken worden bij de inrichting van onderwijs, moet er meer ruimte komen voor samen leren – óók buiten het klaslokaal - en moet iedere leeftijdscategorie worden aangesproken. “We geloven in een economie vol geluk en gezondheid. En die bereiken we alleen maar als iedereen in de regio met hoofd én hart gebonden is aan zijn of haar werk.”

En werk is er in alle soorten en maten. Vakland Het Hogeland moet daarom een basis zijn voor (vrijwilligers)werk, voor bij- en omscholing of voor verbreding. Er komt dan ook een groot aanbod aan opleidingen en cursussen. “Dat kan in de hobbysfeer zijn, maar ook een masteropleiding”, vertelt Engbert. “Natuurlijk kijken we ook naar de vraag van inwoners: Wat willen zij leren? En op welke terreinen willen zij zich ontwikkelen? We willen iedereen bereiken, dus ook de grote groep mensen die nu buiten het bestaande aanbod valt.”

Netwerk van leer- en ontwikkelplekken
En omdat je beter leert door te doen, is het de bedoeling dat er een netwerk van leer- en ontwikkelplekken wordt gecreëerd waar mensen kunnen werken, leren en zich oriënteren op werk. Zo kunnen ze bijvoorbeeld meedraaien in een hotel, in een bakkerij, de haven of de metaalindustrie en op deze manier ontdekken of iets bij ze past. Als goed voorbeeld noemt Engbert De Holm in Den Andel, een zogenoemde broedplaats voor werken, leren en zorgen.

Bij Vakland Het Hogeland zijn onderwijsinstellingen, ondernemers, maatschappelijke organisaties, organisaties als Univé en overheden betrokken. Het project loopt tot 2025 en wordt gefinancierd door het Nationaal Programma Groningen. En na 2025? Dan moet Vakland Het Hogeland geheel zelfvoorzienend zijn en kunnen blijven bestaan. “Het is geen tijdelijk iets”, licht Engbert toe. “We bouwen nu voor de toekomst.”

Meer informatie over Vakland Het Hogeland:
https://vaklandhethogeland.nl

Deel dit bericht