Ga naar inhoud

7 juli 2023Ondernemen

Leed bij stalbranden voorkomen en beperken

Na een brand bij een paardenkliniek in de buurt kwamen verschillende rundveedierenartsen op het idee om een avond te organiseren over voorkomen en beperken. Hoe kan een stalbrand worden voorkomen? En hoe moet je dierenarts bij een stalbrand handelen?

Tijdens de bijeenkomst waren er twee sprekers die bezoekers alles konden vertellen over het voorkomen van een stalbrand en het beperken van schade en leed. Zo kwam Erik Dijkstra – risicodeskundige bij Univé Noord-Nederland – aan het woord, net als Rinus van der Zijl van de brandweer.

Grootste risico's
Het was een waardevolle avond met nuttige tips en informatie. De dierenartsen werden gewezen op de grootste risico’s, namelijk brandgevaarlijke werkzaamheden in een stal, langdurige opslag van mest en stof en spinnenwebben. Met deze kennis kunnen zij agrariërs in hun omgeving wijzen op de gevaren.

Stalplan
Van belang bij het voorkomen en beperken is ventileren, orde en netheid, brandblussers en een stalplan. Een stalplan is een plattegrond voor hulpverleners, waardoor zij zo adequaat en snel mogelijk kunnen handelen. De avond werd afgesloten met een borrel, zodat de rundveedierenartsen ervaringen en kennis konden uitwisselen.

Deel dit bericht