Ga naar inhoud

13 oktober 2022Wonen

Ledenoverleg inbraakpreventie: zet fietsen op slot en sluit schuurtjes af

Een veilig huis, dat was het centrale thema van onze ledenavond op 11 oktober 2022.

Vele leden waren op onze uitnodiging afgekomen om het in een goed gevulde, huiselijke zaal met leden tussen de 20 en 90 jaar in het Van der Valk Hotel in Wolvega te hebben over hoe je een inbraak kunt voorkomen. En ook om te luisteren naar de verhalen en tips van onze spreker ex-inbreker Evert.

De avond werd afgetrapt door Evert. Hij vertelde over zijn geschiedenis, hoe hij in de criminaliteit is gerold. En ook hoe hij hier weer uit is gekomen. Inmiddels houdt hij lezingen door het hele land om mensen bewust te maken over inbraakrisico's. Want wij kunnen al veel doen door zelf scherp te zijn op onze eigen handelingen, zoals wat wij buiten laten rondslingeren en waar wij onze sleutels ophangen.

Evert was vooraf de buurt van onze leden ingegaan om foto’s te maken, daaruit bleek hoe makkelijk het is voor een inbreker om 'zijn werk' te doen. Hij had in één buurt in Wolvega genoeg fietsen mee kunnen nemen om een flinke fietsenwinkel te vullen, de sleutels zaten vaak nog in het slot. Ook waren schuttingen niet afgesloten en stonden schuurtjes open of waren makkelijk te openen. Zelfs bij mensen die thuis waren had hij makkelijk een racefiets van ruim vierduizend euro in klaarstaand vervoer kunnen laden.

Unaniem waren alle leden positief over de avond. De tips van Evert waren een   eyeopener en zij hebben deze zeker ter harte aangenomen. Een oudere dame uit het gezelschap is nu beter geïnformeerd en geïnstrueerd, zij had al eens een inbreker op bezoek gehad. Een jonge dame werkzaam voor de gemeente wilde graag ons voorbeeld volgen en Evert in gaan huren voor een avond.

De meeste leden namen ook nog de tijd om na afloop onder het genot van een hapje en een drankje de hele avond nog even uitvoerig na te bespreken. We hebben met een tevreden gevoel het hotel verlaten.

Univé's Ledenavonden

Univé Noord-Nederland maken we samen. Daarom organiseren we ieder jaar verschillende ledenavonden. Dat doen we lokaal, zodat we met inwoners, ondernemers en collega’s uit een gebied kunnen praten over actuele onderwerpen. Tijdens een ledenavond staat altijd één thema centraal waarover we je op een leuke manier informeren. Ook horen we natuurlijk graag hoe jij over bepaalde zaken denkt.

Deel dit bericht