Ga naar inhoud

18 mei 2021Gezondheid

Loppersum hartveiliger maken

Elke week krijgen 300 Nederlanders buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Vaak totaal onverwacht. Na een hartstilstand zijn de eerste zes minuten cruciaal.

Een ambulance kan meestal niet binnen die zes minuten bij een slachtoffer zijn, waardoor een AED levens kan redden.

Daarom is het belangrijk dat iedere buurt een eigen AED krijgt. De kast om de AED bij Zoutwaterbad K.P. Zijl in Loppersum was aan vervanging toe. Niet alleen was hij wat versleten, ook ging hij steeds minder goed open. En als iedere seconde telt, is dat niet wat je wilt. Dus vroegen inwoners Anje Knol en Ina Balkema Univé Noord-Nederland om hulp.

De AED hangt al jaren aan de muur bij het zoutwaterbad in het dorp, dat ieder jaar zo’n 10.000 tot 15.000 bezoekers trekt. Toen Anje op onze Facebookpagina las over de actie in Kantens, zocht ze contact. Ook in Kantens was de kast rond de AED aan vervanging toe. Vandalen hadden daar de kast zo vernield, dat het nog maar met één bout aan de muur van het dorpshuis hing. Daar was in Loppersum gelukkig geen sprake van, maar een goed werkende kast om de AED blijft van levensbelang. De kast zorgt er namelijk voor dat een AED op temperatuur blijft en de batterijen langer meegaan.

Nieuwe kast
En aangezien een hartveilig Noorden één van de speerpunten van Univé Noord-Nederland is, schakelde medewerker Ineke Roorda Henk Ros van MEDCH Consultancy in. Hij zorgde – op kosten van Univé Noord-Nederland - voor een nieuwe kast. Tot grote blijdschap van Anje en Ina. De AED bij het zwembad is dit jaar al zeven keer gebruikt, wat onderstreept hoe belangrijk een AED in de buurt is.

AED-training
De positieve reacties doet ook Ineke weer goed: “We doen graag iets terug voor onze leden en voor de maatschappij.” Na een hartstilstand zijn de eerste zes minuten cruciaal. Een ambulance kan niet altijd binnen zes minuten bij een slachtoffer zijn. Hoe meer AED’s in de buurt en hoe meer mensen weten hoe ze ermee moeten reanimeren, hoe beter. “Een AED redt levens. Maar mensen moeten wel weten hoe een AED werkt. Daarom bieden we ook een speciale AED-training aan, die wordt gegeven zodra de coronamaatregelen dat weer mogelijk maken.”

Deel dit bericht