Ga naar inhoud

13 april 2021Gezondheid

Je buurt hartveiliger maken

Elke week krijgen 300 Nederlanders buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Vaak totaal onverwacht. Na een hartstilstand zijn de eerste zes minuten cruciaal.

Een ambulance kan meestal niet binnen die zes minuten bij een slachtoffer zijn, waardoor een AED levens kan redden.

Daarom is het belangrijk dat iedere buurt een eigen AED krijgt. Om te kunnen spreken van een landelijke dekking, zijn er in Nederland nog zo’n 5000 AED’s nodig die dag en nacht bereikbaar zijn. Univé levert daar graag een bijdrage aan. Daarom heeft Univé Noord-Nederland onlangs haar 15 winkels in het werkgebied aan de buitenzijde voorzien van een AED.

Daarnaast ondersteunen we graag lokale initiatieven. Toen er een bericht binnen kwam dat de AED-kast aan de muur bij dorpshuis ’t Schienvat in Kantens was vernield, schoten Univé-medewerkers Sandra en Erika in de actiestand. Want een AED kan het verschil maken tussen leven en dood en moet dus altijd bereikbaar zijn.

De AED-kast hing nog met maar één bout vast aan de muur van het dorpshuis. De kast zorgt ervoor dat een AED op temperatuur blijft en de batterijen langer meegaan. Doordat de kast nu los hangt, is de AED onbruikbaar. De schade wordt geschat op zo’n 600 tot 700 euro. “Ik kreeg een bericht van mijn collega Sandra Wieringa. Zij had het verhaal op RTV Noord gehoord”, vertelt Erika Broekema, werkzaam op de afdeling Ledenzaken. “We dachten meteen: we moeten iets doen. Dit is niet goed. Daarom hebben we financiële hulp aangeboden bij de reparatie van de kast of bij de aanschaf van een nieuwe.”

Training
Univé Noord-Nederland zet zich al langere tijd in voor het plaatsen van zoveel mogelijk AED’s in de regio. Elk jaar krijgen 17.000 Nederlanders buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Vaak totaal onverwacht. Na een hartstilstand zijn de eerste zes minuten cruciaal. Een ambulance kan meestal niet binnen die zes minuten bij een slachtoffer zijn. “Een AED kan echt levens redden. En omdat het daarnaast belangrijk is dat mensen ook weten hoe je met een AED werkt, bieden we ook in Kantens een training aan”, legt Erika uit.

RTV Noord
Ook RTV Noord besteedde aandacht aan de actie.

Het artikel is hier te lezen

Deel dit bericht