Ga naar inhoud

5 oktober 2020Ondernemen

Biologisch vlees voor en door het dorp

In het najaar 2020 openen Edwin en Petra Spa hun slagerij Waddenslager in Uithuizermeeden. Dat het echtpaar de slagerij van het dorp kon voortzetten, hebben ze grotendeels aan de inwoners te danken.

Via een crowdfundingsactie werd namelijk zo’n 210.000 euro binnengehaald. Een groot deel van dat bedrag werd ingelegd door inwoners.

Edwin en Petra Spa zijn de eigenaren van Waddenvarkens, een kleinschalig varkensbedrijf. Op hun boerderij in Uithuizermeeden houden ze op een diervriendelijke en duurzame manier varkens (Bonte Bentheimers) en kippen (de ‘bofkippen’). De dieren lopen het hele jaar buiten, waar ze lekker kunnen scharrelen. Ieder dier krijgt alle tijd om te groeien.

Van big tot karbonade
Toen Slagerij Buikema stopte en het pand leeg kwam te staan, kreeg Edwin de vraag of hij interesse had de slagerij te kopen. “Een echte winkel beginnen was nog niet ons plan, maar soms komt er iets op je pad en moet je gewoon de gok wagen”, vertelt hij. “We willen in de toekomst ook zelf het slachten gaan doen, zodat we echt alles onder één dak hebben. Van big tot karbonade. Daarmee zouden we de eerste in Nederland zijn.”

De plannen waren er, maar het lukte het echtpaar niet om de financiering rond te krijgen. Banken wilden niet meewerken, waardoor Edwin en Petra op het idee van crowdfunding kwamen. “Blijkbaar hadden we de gunfactor, want het dorp heeft ons zo gesteund. Ook vaste bezoekers van onze kraam op de Vismarkt hebben ons massaal geholpen”, klinkt het trots.

Goed leven voor dieren
Dat Edwin en Petra nu op het punt staan een slagerij te beginnen, hadden ze zo’n tien jaar geleden niet gedacht. Eigenlijk was het hun dochter die hen inspireerde tot het beginnen van een kleinschalig varkensbedrijf. “We aten al biologisch toen onze dochter ineens vroeg of de dieren die we aten wel een goed leven hadden gehad. We moesten haar het antwoord schuldig blijven”, legt Edwin uit. “Daarop zijn we in de auto gestapt en hebben we wat adressen bezocht. Wat we daar zagen kwam zo niet overeen met het beeld dat wij hadden. Daarom besloten we het in 2011 zelf te gaan doen.”

Om anderen te laten zien hoe het volgens hen wél kan, blijft de winkel bij hun boerderij één dag in de maand open. Iedere eerste zaterdag van de maand kunnen bezoekers zelf zien hoe het er bij Waddenvarkens aan toe gaat en hoe de dieren leven. “Het geeft heel veel voldoening en is echt onze passie geworden. De slagerij is bijna klaar voor de opening en we hebben net voor het eerst iemand aangenomen. Het is spannend, maar we hebben er vooral heel veel zin in.”

Foto: Van Reyer Boxem

Deel dit bericht