Ga naar inhoud

28 juli 2022Wonen

Zo hoor je nog eens wat

Op een stralende zaterdagmorgen 18 juni 2022 hebben we in samenwerking met Brandweer Vledder rookmelders opgehangen bij onze leden thuis. Dat leverde mooie gesprekken op...

Liesbeth, Grietje, Arnold en ondergetekende togen naar het esdorp, waar we samenkwamen in de kazerne van de brandweer. Zes sterke stoere brandweermannen waren paraat om samen met ons de detectors te gaan plaatsen. Zo vertrok ik samen met brandweerman Wietse in de cabrio naar het eerste adres. De bewoner was niet voorbereid op zo’n vroege actie en lag nog lekker te slapen, dus gingen we door.

Wat een prachtig dorp is Vledder en wat heeft het een schitterende omgeving. Het ene huis is nog stijlvoller dan het andere. We hebben geweldige plekjes gezien en ware paradijsjes. Ook voerden we tal van leuke gesprekken. Aan één van de naambordjes bij de deur kon ik zien dat er een echtpaar woonde dat van de Veluwe kwam. ‘Hij heet net als mijn vader’, zei ik tegen Wietse.

En ja, binnen drie minuten vertelde de man dat zijn ouders van de Veluwe kwamen en hadden we een boeiend gesprek. Hij wist meteen waar ik het over had toen ik zei dat hij de verkeerde klompen bij de achterdeur had staan. Op de Veluwe dragen ze namelijk witte klompen en deze Rijk had gele klompen. Het echtpaar is maar liefst 61 jaar getrouwd en liet trots foto’s zien van het rijke nageslacht: kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. Rijk heeft een rijk leven samen met zijn Marijke.

Na een bijzonder bezoek gingen we verder met onze tocht. We bekeken boerderijen, bespraken bouwplannen en genoten van de omgeving. Zo kwamen we bij de volgende charmante plek, waar twee mannen wonen. Ze waren van de Keizersgracht in Amsterdam verhuisd naar een boerderijtje in Vledderveen. Zo hadden we overal mooie gesprekken met onze leden, die allemaal even vrolijk en blij waren met onze actie. We hebben koffie gedronken en koekjes gegeten.

We moesten zelfs terug naar de kazerne om nieuwe rookmelders en CO-melders te gaan halen, want we hadden er al snel teveel verkocht. Na afloop kwamen alle collega’s en brandweermannen, en daarmee de verhalen, weer bij elkaar aan de bar in de kazerne. We hadden dezelfde positieve ervaringen en keken terug op een prachtige actie en een bijzonder fraaie dag. Ze noemen het werk, nou, dit werk is een feestje om te doen. Iedereen die op welke manier dan ook heeft meegewerkt aan deze dag; bedankt!

Margriet van der Weide

Deel dit bericht