Ga naar inhoud

26 november 2020Wonen

Wat kun je zelf en met anderen doen om een inbraak te voorkomen?

Plezierig en veilig wonen. Het is ons allemaal heel wat waard. Een fijn huis en een veilige buurt zijn daarvoor erg belangrijk.

Helaas wordt dit veilige gevoel wel eens verstoord, bijvoorbeeld door een inbraak. Wat kun je – samen met je buren – doen om een inbraak te voorkomen? Coördinerend wijkagent Hilda van der Walle geeft een aantal tips.

Dagelijks worden tientallen Nederlanders slachtoffer van een inbraak, wat een enorme impact heeft op het gevoel van veiligheid. Gelukkig zijn er een aantal dingen die u kunt doen om een inbraak te voorkomen. De belangrijkste tip volgens Hilda van der Walle? Investeer in uw directe omgeving. “Ken uw buurt en uw buren”, begint de coördinerend wijkagent in Steenwijkerland. “Als u weet wie er woont, weet u ook of de buurman aan zijn voordeur rommelt, of een wildvreemde.”


Groepsapps, verlichting en goede sloten
Daarnaast raadt de wijkagente buurtbewoners aan digitaal verbinding te leggen, bijvoorbeeld met een groep op WhatsApp. “Ziet iemand verdacht gedrag, deel het met elkaar. Hoe meer ogen, hoe beter”, licht Van der Walle toe. Andere tips die ze meegeeft zijn verlichting - zowel binnen als buiten – en goed hang- en sluitwerk. “Het aantal inbraken is door corona flink gedaald. De aantallen lopen nu weer wat op, vooral door de donkere dagen. Gaat u de deur uit? Hou licht aan en doe uw deuren op slot. Een mens kan nog zulke mooie sloten hebben, als ie ze niet gebruikt, hebben ze ook geen nut.” Van der Walle raadt daarnaast aan om bij donkere hoeken een buitenlamp te plaatsen. “Vooral een lamp met bewegingsmelder schrikt af. En het voorkomt dat u in het donker thuiskomt.”


Sieraden of contact geld
Heeft u dierbare sieraden of contant geld in huis? Pas ook dan extra op. “Een gemiddelde inbreker weet heel goed waar hij moet zoeken en is vooral geïnteresseerd in makkelijk te verhandelen en moeilijk te traceren spullen. Het standaard beeld van een inbreker met een televisie op de schouder, bestaat niet meer. Leg dus dingen niet in zicht en verstop het op plekken die u goed kunt onthouden. Een inbreker wil snel in en uit, dus maak het hem of haar niet te gemakkelijk”, legt Van der Walle uit. “En maak foto’s van uw sieraden. Altijd handig als er na een inbraak ergens iets teruggevonden wordt.”

De wijkagent
Iedere wijk in Nederland heeft een eigen wijkagent, die via Mijnbuurt op de website van de politie te vinden is. Heeft u bijvoorbeeld al een aantal keren een verdachte auto zien staan? Met niet-dringende zaken kunt u ook terecht bij uw wijkagent. “Maar klopt er iets niet? Bel dan gewoon 112. Dat mag ook in dit soort situaties”, onderstreept Van der Walle.

De politie-app
De politie heeft een speciale app, waar mensen bijvoorbeeld snel een verdachte situatie kunnen doorgeven, wijkagenten en politiebureaus in de buurt kunnen zoeken en verkopersgegevens kunnen  checken voordat ze met iemand zaken doen via een handelssite of webshop. De gratis app is te vinden in de appstores onder de naam ‘Politie’.

Deel dit bericht