Ga naar inhoud

25 mei 2023Supporter van Sport

“Voetbal is zoveel meer dan twee teams op een veld”

Voetbalclub Old Forward uit Wilhelminaoord bestaat dit jaar maar liefst 125 jaar! En dat betekent eind mei een weekend lang feest. Dat de vereniging al zolang bestaat, ligt volgens voorzitter Johan Bergsma mede aan de rol die het speelt in het dorp: “Voetbal is zoveel meer dan twee teams op een veld.”

Het laatste weekend van mei belooft voor Wilhelminaoord en omgeving een feestelijk weekend te worden. Van 25 tot en met 28 mei viert de club samen met leden, andere clubs uit de regio en inwoners het 125-jarig bestaan. Het feestcomité van Old Forward is al een jaar bezig met de voorbereidingen. Dat levert een afwisselend programma op, waar hier meer informatie over te vinden is. Het jubileumfeest wordt mede ondersteund door Univé Noord-Nederland.

“Als we onze verjaardag vieren, doen we dat goed”
Het feestweekend begint al op donderdagavond met een receptie. Op vrijdag is het familiedag met een zeskamp, barbecue en muziek. Zaterdag staat in het teken van de jeugd met een voetbalclinic en verschillende outdooractiviteiten. ’s Avonds is er wederom muziek in de grote feesttent op het trainingsveld. Op zondag is er aandacht voor het verleden met gasten die anekdotes komen vertellen en een reünie van oud-voetballers en supporters. Maar het blijft niet bij praten, de oud-toppers van eerder staan ’s middags ook opnieuw op het veld!

De voetbalclub pakt flink uit. Dat is volgens voorzitter Johan Bergsma – tevens lid van het feestcomité – meer dan terecht. “Als we onze verjaardag vieren, dan doen we dat goed. Ik ben er trots op. Trots op de club en trots op het feit dat we dit kunnen organiseren. Dat we 125 jaar bestaan is uniek. Er zijn in Drenthe, maar ook daaromheen weinig clubs te vinden die kunnen zeggen dat ze al zo lang bestaan. En ondanks dat de club misschien een ‘oudeheer’ is, zijn we springlevend.”

Een sociaal gebeuren
Volgens de voorzitter spelen verenigingen nog altijd een grote rol in het dorpsleven, zo ook in Wilheminaoord. “Voetbal is zoveel meer dan twee teams op een veld. Het is een sociaal gebeuren, zorgt voor positieve reuring in het dorp. Mensen ontmoeten elkaar langs het veld of in de kantine. Als een sportvereniging verdwijnt, verdwijnt er veel meer dan alleen een sport.”

Bergsma benadrukt dat het succes van de vereniging nu, ook vooral door het verleden komt. “Ook onze oud-leden en -bestuursleden hebben altijd geloofd in een mooie toekomst en daarin geïnvesteerd. Samen met elkaar de schouders eronder gezet. Ook financieel is er altijd goed opgelet, waardoor we nog steeds een financieel gezonde vereniging zijn.”

“Alles voor de club. Dat is fantastisch”

Loyaliteit
De voorzitter is enorm trots op hoe loyaal mensen aan Old Forward zijn. “Onze kantine wordt al meer dan 30 jaar beheerd door hetzelfde echtpaar”, geeft hij als voorbeeld. “En we hebben een onderhoudsteam van zo’n acht mensen dat in het seizoen bijna iedere dag bezig is met het veld en onze accommodatie. Alles voor de club. Dat is fantastisch.”

Deel dit bericht